Mini-antenner er nyt trick til at skabe usynlighedskappe

Canadiske forskere melder sig nu med en ny metode til virkeliggørelse af Harry Potters usynlighedskappe. Hvor tidligere principper byggede på tunge og komplicerede metamaterialer, så har canadierne valgt at bruge små antenner til at skabe et elektromagnetisk felt omkring et objekt for at gøre det usynligt, skriver Nature.

Endnu kan usynlighedskappen kun skabes under kontrollerede forhold i et laboratorium, og forskerne har kun bevist, at det virker på radiobølger. Der er i det hele taget masser af åbne spørgsmål, men flere internationale forskere kalder brugen af antenner for simpel og nemmere at overføre til f.eks kampvogne og fly, hvis man vil gøre dem usynlige for en radar. En helt anden gevinst kunne være at bruge antennerne på bygninger eller ting, der forstyrrer kommunikationssignaler. Med antennerne kan signalerne nemlig ledes rundt om objekterne, så signalet kan rejse videre uden at blive kastet tilbage af en forhindring.

Antenner kan ændres til at omdirigere lys

De første ‘usynligheds’-forsøg har forskerne fra Toronto universitet gjort i en forsøgsopstilling, hvor en metalcylinder blev udstyret med et lag antenner. På forhånd var forskerne nødt til at indstille antennerne til at reagere på en bestemt frekvens, men i fremtiden vil forskerne udstyre antennerne med et tuningssystem, der selv reagerer på indkomne signaler og indstiller sig efter deres frekvens, meget lig det system der bruges i støjdæmpende hovedtelefoner.

Ifølge forskerne er det simpelt at lave et antennesystem, der gør objekter usynligt for synligt for lys i stedet for radiosignaler. Men de har valgt at lave forsøg med radiosignaler, fordi de ser flere anvendelsesmuligheder på det område.

»Det er bare et spørgsmål om valg af teknologi. Du kan bruge de samme principper på lys,« siger George Eleftheriades, der er professor på ingeniørafdelingen for elteknik og computerer på Torontos universitet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>