Nye EU-regler giver mindre sug i støvsugeren

Hvis din støvsuger trækker flere tusinde watt, når boligen skal befries for støv og snavs, vil der sikkert ikke være helt så kraftigt sug i maskinen, næste gang du skal ud at købe støvsuger.

EU Kommissionen har rettet sparekikkerten mod støvsugere, og allerede fra næste år er der lidt mindre sugekraft til rådighed, når grænsen for motorkraften sættes ned til maksimalt 1.600 W. I 2017 får den endnu et hak nedad, så der kun må sidde ned elmotor med højst 900 W i støvsugeren.

De nye regler er en del af EU’s ambition om at spare 20 procent af den forbrugte energi i 2020 i forhold til 2005. En lang række produkter er allerede blevet indrulleret i kampagnen, og nu er det altså støvsugernes tur.


Den britiske opfinder James Dyson har truet EU med at lægge sag an, hvis ikke hans poseløse støvsugere får bedre vilkår i det nye direktiv, der træder i kraft til næste sommer. Direktivet tager ifølge James Dyson ikke hensyn til effekttabet i posestøvsugere og miljøbelastningen fra alle de mange poser, der bruges overalt i EU.

Det har fået britiske producenter til at erklære kamp mod EU spareiver. I forrige søndags udgave af The Sunday Times, erklærede Justin Binks, der er direktør for støvsugerproducenten Sebo, at ‘hvis den foreslåede regulering af støvsugere realiseres som planlagt næste år, så vil det frustrere enhver, som forsøger at gøre sit hjem rent’.

Den gennemsnitlige britiske støvsuger har i dag en motoreffekt på 1.800 W, og i et program på Channel 4 kaldet ‘Obsessive Compulsive Cleaners’, det blevet slået fast, at jo flere watt, desto bedre rengøring.

Men EU vil det anderledes, for CO2-udledningen og energiforbruget skal ned. Det årlige elforbrug til støvsugning i en bolig skal reduceres til under 62 kWh i 2014 og ned under 43 kWh i 2017.

Det har fået den britiske opfinder og støvsugerproducent James Dyson til at fare i blækhuset og true EU med retssager. Han mener, at EU glemmer at tage højde for hele miljøaftrykket fra en støvsuger, og fremhæver – ikke overraskende – sine egne modeller, der ikke mister sugeevne, når støvposen bliver fyldt op, da der slet ikke er nogen støvpose. Han mener også, at man bliver nødt til at medregne miljøbelastningen ved indkøb og bortskaffelse af støvsugerposer, som EU-borgerne hvert år bruger millioner af.

Læs også: Flammehæmmere vender tilbage i støvsugere og computere

Danmarks suverænt største producent af støvsugere, Nilfisk, har masser af støvsugere på programmet med en motoreffekt på over 1.600 W, men produktchef Jesper Nørager lover, at de alle er væk, når EU-direktivet træder i kraft til næste år:

»Vi vil også være klar, når kravet sættes ned til 900 W, uden at det går væsentligt ud over sugeevnen. Det drejer sig først og fremmest om at optimere rør, kammer, filtre og især mundstykket for at fjerne så megen modstand så muligt,« siger Jesper Nørager.

At det ikke skulle være det store problem at sikre en god rengøringsstandard i de samlede EU-hjem, inklusive de britiske, viser den seneste test fra Forbrugerrådets Tænk.

I juni kom deres seneste testopdatering af 127 støvsugere med motoreffekter fra 950 til 2200 W. Testen viste ikke en entydig sammenhæng mellem motoreffekt og rengøringsevne, fortæller projektleder Rasmus Partsch:

»Der er ikke noget, der tyder på, at rengøringseffekten bliver forringet ved at gå ned i effekt. En af de bedste støvsugere, vi testede, havde en motor på under 1.000 W, og den gjorde lige så rent som dem med stor effekt. I stedet oplevede vi ofte, at man med højere effekt bare fik mere støj og mere varme,« siger han og peger ligesom Nilfisk på, at især mundstykkets udformning har stor betydning for rengøringseffektiviteten.

Tænk har også testet modeller fra Dyson, og ifølge Rasmus Partsch er det en grov generalisering, når Dyson påstår, at støvsugere med pose har nedsat sugeeffekt:

»Det er ikke noget, vi kan genkende i vores test, hvor dette er en parameter, som vi tester alle modellerne efter. Dysons maskiner suger generelt på et lavere niveau end de bedste støvsugere fra andre store producenter. Så i det omfang, at posemodellerne mister sugestyrke, ja så kommer de bare ned på det niveau, som Dyson har konstant,« siger Rasmus Partsch.

Foruden de skrappere krav til effektforbruget skal støvsugere ifølge EU også udstyres med energimærker, som viser, hvor høj et energiforbrug den har.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>