Nyt it-system gennemtrawler journaler og finder skjulte skader

I Region Syddanmark har man udviklet et it-system, der skal effektivisere arbejdsgangen betragteligt for læger og sygeplejersker.

Automatisk Trigger Søgning (ATS) er kort fortalt digital tekstanalyse, der genkender bestemte ord og vendinger som markører for potentiel patientskade. Systemet netop blevet implementeret i en testfase, og ifølge Ulrik Gerdes, der er overlæge ved Center For Kvalitet i Region Syddanmark, er de første indtryk positive.

»Jeg er faktisk imponeret. Vi undersøger for en del ting, men eksempelvis tryksår eller folk, der falder af forskellige årsager, er systemet rigtig skarpt til at finde,« siger Ulrik Gerdes til Version2.

2000 journaler i minuttet

Ulrik Gerdes forklarer, at der en markant tidsbesparelse forbundet med at bruge systemet. Det er nemlig et tidskrævende arbejde at granske de mange journaler igennem.

»Der ligger en kæmpe tidsbesparelse i det. Når vi læser journaler igennem manuelt, så tager det 20 minutter per journal – nogen gange endnu længere. Men vores algoritme læser altså 2000 journaler i minuttet,« siger Ulrik Gerdes.

Systemet er ifølge Ulrik Gerdes langt fra perfekt. Patientjournalerne er kompleks læsning – også for en computer – og ord betyder forskellige ting i forskellige sammenhænge. Og det kan ATS have svært ved at forstå.

»Systemet har en tendens til at overdrive lidt, og vi har mange falsk-positive resultater. Hvis der eksempelvis er beskrivelser af hudændringer, der minder om tryksår, men måske bare er lidt eksem eller andet, så siger systemet nogen gange, at der er tryksår,« siger han til Version2.

Gjerdes uddyber dog, at det bestemt ikke udelukkende er en en dårlig ting. ATS-systemet underdriver nemlig aldrig, og kan derfor effektivt bruges til at sortere en masse journaler fra – og spare en masse tid.

»Det har en høj negativ prædiktiv værdi. Altså, hvis systemet siger, at der ikke er noget, så kan man være stensikker på, at der ikke er noget og sortere de pågældende journaler fra. Og det er jo en rigtig god ting,« siger Ulrik Gerdes til Version2.

Betydelig sprogbarriere

Der er dog også andre udfordringer ved systemet end tendensen til overforsigtighed. Og en af dem er noget så analogt som sprog.

Ulrik Gerdes fortæller, at variationer i sproget som brug af slang og forskellige betegnelser på forskellige sygehuse giver problemer, når ATS skal søge efter markører i journalerne.

»Vi har en klar udfordring i sproget. Forskellige “dialekter” og andet gør det svært, når algoritmen leder efter ord,« siger Ulrik Gerdes og forklarer, at der ikke er anden udvej end den manuelle, når sprogproblematikken skal håndteres.

»Systemet kan ikke laves perfekt, og der er ikke andet at gøre, end at blive ved at revidere og udvide ordlisterne i systemet,« siger Ulrik Gerdes til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>