Rambøll køber rumænsk vandrådgiver

Efter Rumænien er blevet fuldgyldigt medlem af EU, er der udsigt til en voldsom vækst i landets vandmarked. Det har nu fået Rambøll, der i forvejen arbejder i landet, til at købe en rumænske vandrådgivervirksomhed med 70 ansatte af den norske rådgivningskoncern Blom ASA. Købsprisen er 15,7 mio. kr. Det fortæller international vanddirektør i Rambøll, Søren Hvilshøj få timer efter underskriften på kontrakten.

»Det rumænske vandmarked vil vokse med 20 procent om året i de kommende år, fordi man skal leve op til stadigt flere af EU’s krav til vandkvalitet,« siger han.

Tidligere kom pengene til mange store vandprojekter direkte fra EU, og der var krav om at de bydende rådgivere skulle have mindst 20 års international erfaring. Det betød, at det stort set kun var store udenlandske rådgivere, der kunne byde på opgaverne. Men i dag bliver støtten kanaliseret via de lokale forsyningsselskaber, og de stiller ikke de samme krav. Det betyder, at internationale rådgivere nu kæmper mod lokale rådgivere, der har et noget lavere omkostningsniveau. Den udvikling har også spillet ind i Rambølls beslutning.

»Det er blevet stadigt vigtigere at være lokalt til stede, for forsyningsselskaberne vil også foretrække et rumænsk selskab i mange tilfælde,« sigger Søren Hvilshøj.

Regner med fortsat vækst

Blom Romania – der i 2010-2012 havde et samlet underskud på knap 50 mio. kr – vil blive lagt sammen med Ramboll Romania under ledelse af den nuværende direktør for Ramboll Romania, Daniela Cancescu. Det nye selskab får et samlet medarbejderantal på 90 medarbejdere, og Søren Hvilshøj forventer, at der snart skal ansættes flere:

»Begge selskaber er hidtil vokset med ca. 15 procent om året, og vi regner ikke med, at væksten bliver lavere. Vi håber også, at vi kan bruge setuppet her i landet til at vinde opgaver i de omkringliggende lande, hvor der er lignende problemer. Men Rumænien er hovedopgaven, for landet er så stort, folkerigt og nedslidt, at den største vækst vil være her.«

Vandrådgiverne skal imidlertid også aflaste moderselskabet i Danmark.

»Faktisk er der rigtig mange dygtige vandrådgivere hernede, så vi kan lave shoring af hydrologiske afløbsmodeller og lignende opgaver,« siger han.

På trods af væksten i østeuropæiske vandmarked har Rambøll ikke umiddelbart planer om andre opkøb inden for vandsektoren i regionen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>