Sådan giver 40 grader varm væske lydløs datacenter-køling

Væskekøling i datacentre står foran et gennembrud. De seneste år er teknologien modnet nok til, at datacenter-ansvarlige er klar til at gå efter de store fordele, den fører med sig.

Det mærker man hos Nordjyske Asetek, der ser et potentiale i at rykke sin teknologi fra high-end og gamer-pc-markedet og ind i datacenteret.

»CIO’en har nu set og vænnet sig til, at man godt kan have vand i køleren mellem rackskabene. Vi har 1,5 millioner desktopprodukter på markedet, der tydeligt viser, at teknologien er moden, og den første supercomputer med vores produkt er ved at blive installeret,« siger Aseteks udviklingsdirektør Ole Madsen til Version2.

Aseteks væskekøling fungerer i modsætning til konkurrerende teknologier ved et lavt tryk i omegnen af 1,2 bar. Et fuldt setup består af syv-otte liter af en særlig blanding af vand og glykol tilsat en rusthæmmer.

»Det er heldigvis helt ugiftigt. Jeg har efterhånden vænnet mig til smagen, når jeg har fejlsøgt systemer og brugt munden til at suge væsken rundt,« siger Ole Madsen til Version2.

Løsningen består af to små pumper med en særligt varmeledende bund, der placeres oven på CPU og/eller GPU i serieforbindelse inde i serveren. Hvert led i kølekæden er forbundet med slanger i et egetudviklet gummimateriale, der med sin høje bøjelighed og lave væskegennemtrængelighed passer godt til opgaven.

Læs også: Nordjyder vil skære halvdelen af datacenterets køleregning

»Pumperne er de samme, som vi bruger i desktop-produkterne. Systemet er redundant, så det hele sagtens kan fungere, selvom den ene pumpe skulle svigte,« siger Ole Madsen til Version2.

Pumperne er fremstillet i Kina, mens det meste af resten er produceret i Aalborg. Slangerne forbindes med en ligeledes egenudviklet konnektor, der dels sikrer en effektiv lukning af slangen, når den er afkoblet, dels sikrer en tæt forbindelse uden læk, når den sluttes til.

Og skulle uheldet være ude, og væsken begynde at sive fra systemet, er der et sidste bolværk:

»Vi kan indbygge leak detection både på rackniveau og på serverniveau, så it-driftchefen kan sove godt om natten,« lyder det fra Ole Madsen.

Det “kolde” vand, der ledes hen til CPU’en, er typisk omkring 40 grader varmt. Returvandet er typisk i omegnen af ti grader varmere, når det ledes hen til en indbygget vand/vand-varmeveksler på bagsiden af rackskabet.

Herfra kan det 50-60 grader varme vand så ledes hen til en passende kølemekanisme, hvad enten det er frikøl, evaporativ køling – eller måske bygningens varmeanlæg.

»Når vandet er så varmt, giver det mulighed for 100 procent genbrug af den frigivne varme. Og det kan naturligvis ses på det samlede energiregnskab,« siger Ole Madsen.

Se Aseteks egen video af, hvordan deres væskekøling i datacenteret fungerer herunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>