Tre år efter deadline: 36 offentlige myndigheder stadig uden Digital Post

Virksomheder er fra 1. november blevet tvunget til at skifte papirbreve ud med Digital Post – ellers får de ikke post fra staten. Og næste år kommer samme tur til borgerne.

Men tre år efter at Digital Post blev et krav i den offentlige sektor selv, er der stadig 36 offentlige myndigheder og institutioner, som ikke har har taget Digital Post i brug. Det fremgår af en ny undersøgelse, der er foretaget af professor Kim Normann Andersen fra Aalborg Universitet og Jesper Bull Berger, der er ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet.

Det drejer sig for eksempel om Udenrigsministeriet, og steder med høj grad af kontakt med borgerne, som Politiklagemyndigheden og Tinglysning, er heller ikke er at finde på Digital Post.

Har man som virksomhed taget Digital Post til sig, og forsøger at kommunikere digitalt med de 36 myndigheder uden Digital Post, vil man altså støde mod en mur.

De offentlige myndigheder står derved selv i vejen for udbredelsen af den kanal, der skal gøre digital kommunikation mellem borger og myndighed sikker og spare samfundet for en milliard kroner om året. Tilsyneladende konsekvensfrit.

Jesper Berger, den ene af forskerne bag undersøgelsen, mener, at det er på tide at kigge Digital Post efter i sømmene.

»Dette her viser jo, at det ikke er noget, som myndighederne tager tilstrækkeligt alvorligt. Der er ingen central styring af dette her, og vi har brug for nogen, der med it-briller på kan kigge på dette her og vurdere, om det er godt nok i forhold til den service, man kan være bekendt at byde borgeren,« siger Jesper Berger til Version2.

Tre år lang overgangsperiode

Hos Digitaliseringsstyrelsen mener man, at der trods den tre år gamle deadline er tale om en proces, der stadig er i gang. Og ifølge Lone Berglykke, der er kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, ligger ansvaret hos den enkelte myndighed.

»Myndighederne er selv forpligtede til at gå ind og oprette sig, og de er også selv forpligtede til at kunne svare på de digitale postmeddelelser. Lige nu er det en overgangsperiode, der kan jo også være nogle myndigheder, der er opstået i denne her periode, der er jo sket meget på de tre år. Og i virkeligheden er det ikke så vigtigt, om det er 39 eller 25 eller 15. Det interessante er, at vi er i en overgangsperiode. Og vi er i stadig i dialog med disse myndigheder,« siger Lone Berglykke til Version2.

Hvem har ansvaret for, at myndighederne kommer på Digital Post?

»Det er myndighedernes eget ansvar. Vi har påtaget os et hjælpeansvar for at få skubbet lidt til processen.«

Hvad gør I konkret?

»Vi tager simpelthen fat i dem, holder møde og spørger, om der er problemer. Og så må de jo svare på det.«

Hvis man som virksomhed ikke har oprettet sig på Digital Post, så har det den konsekvens, at man ikke får sin post. Det samme gælder alle borgere fra næste år. Hvad er konsekvensen for de myndigheder, der ikke opretter sig?

»Det er jo ikke sådan, at vi kan lukke dem ned eller give dem bøder. Men vi kan tale med dem og sige, at de skal være klar. Og det kan også blive kørt op i systemet.«

Bliver det det?

»Ja, det gør det, og der er kommet klart mere fokus på det. Helt klart.«

Hvordan synes du, at balancen er mellem det, man kræver af borgere og myndigheder, og det, der leveres af det offentlige i forhold til Digital Post?

»Vi vil gerne levere en hundrede procents løsning, men der er som sagt en overgangsperiode her. Det er en kæmpe omstilling, og man skal kommunikere på en helt ny måde med hinanden. Det er en længerevarende proces, og det tror jeg, at de fleste har en accept af. Hvis man vil kontakte en myndighed, der ikke er på Digital Post, så kan man jo kontakte dem på gammeldags vis. Men det er selvfølgelig ikke det, der er meningen.«

Denne her overgangsperiode er startet i 2010. Hvad er tidshorisonten for den?

»Jamen det er da også rigtigt, der var nogle krav med Edag3, men det der jo har været situationen er, at der ikke er nogen, der har benyttet den indgang. Det er derfor, den er sandet til ude omkring, for der har ikke været noget post. Der har borgere bare brugt den gode gammeldags metode. Og når man ikke bruger en kanal, så sander den let til. Men nu er det virkelighed, og den skal tages alvorligt.«

Har du nogen idé om, hvor lang tid denne her overgangsperiode vil tage?

»Nej, det er jo umuligt at spå om, hvor lang tid der går. Men det sker jo i hvert fald ikke i løbet af 14 dage. Det er en proces.«

Så der er ikke nogen skæringsdato for myndighederne?

»Jo, de skal være klar den 1. november. Så dem, der ikke er klar, de er forsinkede. Og dem prøver vi at hjælpe på vej. Så der er den dato, der hedder, at man skulle være klar. Og det har de sådan set skullet være længe. Og vi gør vores bedste for at få dem med,« siger Lone Berglykke til Version2.

Du kan se undersøgelsen fra de to forskere her

Der er debatmøde om digital kommunikation med det offentlige ved de to forskere på Aalborg Universitet i København 27. november 2013

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>