Boeing i kamp for at redde Super Hornet inden dansk kampfly-udbud

Besparelser på det amerikanske militærbudget kan få alvorlige konsekvenser for både Boeing og koncernens chance for at vinde ordren på at afløse de danske F-16-kampfly. I værste tilfælde vil produktionen af kampflyet Super Hornet lukke ned med udgangen af 2016 – mindst to år før Danmark køber flyene, hvis Boeing bliver valgt.

I dag producerer Boeing kampflyet Super Hornet og Growler-versionen på livet løs på fabrikken i St. Louis, Missouri. Det sker som en del af en flerårig kontrakt med den amerikanske flåde kaldet Multi Year Procurement, MYP.

Men ifølge flere amerikanske medier er den amerikanske flåde ikke interesseret i at forlænge kontrakten og dermed levetiden for produktionslinjen.

Fredag kunne Reuters fortælle, hvordan flåden har parkeret en ordre på 21 Growler-kampfly, der ellers var en del af flådens budgetanmodning for 2015. I samme anmodning fra US Navy står der 0 ud for Super Hornet-kampflyet frem mod 2019.

Med andre ord ser det umiddelbart ud til, at produktionen af kampflyet vil stoppe i 2016, hvilket gør leveringen af en dansk ordre ganske problematisk, fordi den eksisterende produktion enten skal strækkes ud eller genoptages. Derfor er ikke mindst timingen skidt i forhold til den danske konkurrence, hvor der forventes udsendt et udbud i begyndelsen af april.

Boeing oplyser i en skriftlig kommentar til Ingeniøren, at man løbende opgraderer Super Hornet og Growler, der vil være en fast del af den amerikanske flåde frem mod 2040. Samtidig oplyser den amerikanske koncern, at man ud over Danmark er involveret i konkurrencer i Malaysia og ‘mellemøstlige lande’, som det hedder i kommentaren.

Koncernen hæfter sig samtidig ved, at der for de kommende budgetår ville have været tale om en yderligere anskaffelse af kampfly oven i den nuværende produktionskontrakt på op mod 194 kampfly i de forskellige versioner.

Samtidig forventer Boeing at producere yderligere versioner af Growler-varianten efter 2016. Her ser man et marked på op mod 100 fly, men det er endnu kun spekulation. Growler er identisk med Super Hornet, men bygges med flere ledninger i flykroppen på grund af dets rolle som specialfly til elektronisk krigsførelse.

Det giver masser af synergier til Super Hornet i forhold til produktionen, løbende udvikling og træning, lyder det fra Boeing.

Uanset ligger det fast, at hvis Kongressen hverken bevilliger penge til køb af flere Super Hornet eller Growler-versioner senest næste år, så lukker produktionen fra 2016. Om der er dollars i den stadigt skrantende pengeskuffe til det, er nok tvivlsomt. Men det er netop, hvad der bliver diskuteret i USA i øjeblikket.

Samtidig er det politiske pres stort for at spare penge på Super Hornet og købe afløseren for Super Hornet, F-35. Sker det, vil det reelt kun være producenten af F-35, Lockheed Martin, der kan bygge kampfly i USA, hvilket er den indlysende konsekvens af at satse 400 milliarder dollars på at udvikle én afløser for flere flytyper.

Boeing forventes derfor at lægge maksimalt pres på de politikere, der ønsker flere strenge at spille på for det amerikanske luftvåben i de kommende måneder.

Opdateret med skriftlig kommentar fra Boeing

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>