Brandforsker gransker politiets beviser i flere sager

Kvaliteten af politiets brandefterforskning har i flere sager været for ringe. Sådan har kritikken i flere år lydt fra brandekspert Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitet. Efter en dokumentarudsendelse på Danmarks Radio, der blev vist onsdag aften, har budskabet fået så meget opmærksomhed, at tre personer, der er blevet dømt for brandstiftelse, har bedt Lars Schiøtt Sørensen om at se på politiets beviser i deres sager.


Der kan være flere tilfælde af justitsmord i sager om påsatte brande, mener seniorforsker og brandekspert Lars Schiøtt Sørensen fra Aalborg Universitet. Efter at en dokumentarudsendelse og flere avisartikler har gennemgået, hvordan politiets brandefterforskere har taget fejl i flere sager, kræver flere retsordførere nu, at justitsminister Karen Hækkerup skal svare på, om der er risiko for, at der er begået justitsmord. Foto: Jørgen True

»Jeg har fået henvendelser fra tre personer, og i hvert fald to af sagerne virker, som om der er noget at komme efter,« fortæller han til Ingeniøren.

Siden 2005 har han vidnet til fordel for forsvaret i fem sager. I fire af dem er de anklagede efterfølgende blevet frikendt. På nuværende tidspunkt er to andre sager på vej i retten, og nu er der dukket yderligere tre sager op, hvor Lars Schiøtt Sørensen ser tegn på, at politiets bevisførelse heller ikke holder.

Læs også: Seniorforsker piller politiets bevismateriale om påsatte brande fra hinanden

Lars Schiøtt Sørensen betegner politiets bevismateriale i de sager, som han kender til, som tyndt, og han er vred over, at folk kan blive både anklaget og dømt på så dårligt et grundlag.

»Den ene af de sager, som jeg har fået henvendelse om nu, foregik i Grønland. Der blev et ægtepar dømt for brandstiftelse. De fik deres formue inddraget, så de blev ruineret og røg i fængsel. Efter hvad jeg har hørt om den sag på nuværende tidspunkt, er der tilsyneladende noget at komme efter.«

Efter DR-dokumentaren har flere retsordførere ifølge DR afkrævet justitsministeren en redegørelse for, om der kan være flere, som er blevet uskyldigt dømt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>