Danmark til kamp for at forbyde halogenpærer til tiden

I en kommentar sendt til EU-Kommissionen løfter Energistyrelsen en pegefinger over for de europæiske politikere og advarer dem imod at udskyde sjette og sidste trin i EU’s mangeårige udfasning af energislugende elpærer. Det skriver EurActiv.com.

Udfasningen har været i gang siden 2009, og omdrejningspunktet er såkaldte ‘ikke-retningsbestemte husholdningspærer’. Trin seks indebærer, at kun husholdningspærer med en energiklassificering B eller bedre må sælges i Europa. I praksis indebærer det et forbud mod halogenpærer, efter at de traditionelle glødepærer blev forbudt for halvandet år siden.

I november foreslog en arbejdsgruppe at udskyde ikrafttrædelsen af trin seks fra 1. september 2016 til samme dato i 2018 med den begrundelse, at LED-teknologien, der i stor udstrækning skal erstatte halogenpærerne, endnu ikke var klar til omstillingen.

Det er forkert, mener Energistyrelsen. Styrelsen frygter, at forslaget skaber ‘præcedens for tilbagerulning af lovgivning’, som kunne åbne for, at andre ville stille spørgsmålstegn ved andre love.

Styrelsen har foretaget sine egne beregninger og fundet, at en udskydelse på bare to år vil reducere den samlede energibesparelse med 34 procent fra 43,3 til kun 28,6 TWh på europæisk plan.

Kommissionens argument går på, at lysdæmpningen på LED-lamper endnu ikke har nået et brugbart niveau i forhold til almindelig ovenbelysning og gulvlamper. Energistyrelsen argumenterer omvendt med, at 76 procent af alle LED-lamper allerede i dag kan lysdæmpes.

I 2016, hævder styrelsen, vil udviklingen være kommet til yderligere 19 procentpoint af LED-lamperne. De resterende fem procent blev ikke undersøgt af styrelsen.

Energistyrelsen påpeger samtidig, at producenter, der har investeret i at udvikle mere energibesparende pærer, vil lide tab som følge af en udskydelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>