Forlig i 11 år gammel sag om vindmøllehavarier

Middelgrundens Vindmøllelaug har efter 11 års trakkasserier indgået forlig med Siemens/NKT i en sag om fejl på syv transformere i laugets ti vindmøller i havmølleparken, der blev sat i drift i 2001. De ti andre vindmøller ejes af Dong Energy.

Det skriver møllelaugets formand i det seneste nyhedsbrev til ejerne af de 40.500 andele i interessentselskabet.

Han konstaterer samtidig, at man dog stadig ikke er kommet tættere på, hvem og hvad der er årsag til transformernedbruddene, men at bestyrelsen enstemmigt vedtog at indgå forliget.

»Der er kastet mange ledelsesmæssige ressourcer i sagen, og på den måde er det befriende, at vi nu kan koncentrere kræfterne på møllernes fremtid,« skriver formanden i nyhedsbrevet.

Forliget kom i stand på Siemens’ foranledning kort før jul, og det samlede udkomme for lauget er på 3,7 millioner kroner, hvilket skal holdes op imod det oprindelige erstatningskrav på 17 millioner kroner. I samme omgang blev en ankesag mod Dong Energy opgivet.

Transformerne i møllerne begyndte at kortslutte kort efter, at parken var sat i drift, men det var fra starten umuligt for parterne at blive enige om, hvad der var årsagen til transformerhavarierne.

Læs også: Havmøller ramt af driftstop

Vindmøllelauget fik efterfølgende udarbejdet en teknisk dokumentation for skaderne af henholdsvis Teknologisk Institut og Force Technology.

Læs også: Kostbar udskiftning af alle transformere i havmøllepark

På baggrund af materialet mente lauget at kunne påvise, at problemerne skyldes revner i transformernes spoler, og med udgangspunkt i den omfattende dokumentation indledte vindmøllelauget en voldgiftssag mod Siemens med et erstatningskrav på 17,1 mio. kroner for udgiften til nye transformere og produktionstab.

Det skete i 2005, men året efter var sagen stadig ikke kommet i gang.

Læs også: Strid om fejl i vindmøller

Møllelauget vil nu forsøge at sælge de afbrændte transformere, som kan købes billigt. De vejer 5 ton stykket.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>