Dansk testhus: Strømforsyninger udsender for meget støj

Mange strømforsyninger til mobiltelefoner og bærbare computere udsender for meget elektromagnetisk støj, selvom de sælges under CE-mærket i Europa. En stikprøvekontrol har netop vist, at 44 procent af opladerne ikke kan leve op til støj-kravene.

Resultatet kommer ikke bag på chefkonsulent Jakob Steensen fra det akkrediterede testhus Delta, der bl.a. rådgiver producenter om elektromagnetisk kompatibilitet.

»Det er ikke overraskende, at store procentdele af det udstyr, der markedsføres i EU, ikke er korrekt godkendt,« siger Jakob Steensen.

Læs også: Tre ud af fire strømforsyninger dumper i støjtest

Han forklarer, at særligt de såkaldte switch-mode strømforsyninger, der omformer strømmen fra én kilde til en anden, er svære at designe, så de overholder EMC-kravene (electromagnetic compatibility) i Europa. Samtidig er det langt fra alle producenter, der lader sig underlægge ekstern kontrol, inden de sender et produkt på markedet i Europa.

»Vi har ikke noget formelt datagrundlag for det, men vi har en fornemmelse ud fra det, vi ser, og den fornemmelse siger, at der er en pæn del af de her strømforsyninger, der har det svært,« siger Jakob Steensen.

Konsekvenserne for støjende udstyr er i det enkelte tilfælde marginale, men problemet vokser i takt med, at danske hjem bliver fyldt op med bærbare computere, mobiltelefoner og tablets, der alle kommer med en oplader i salgsæsken.

»Hvis man bruger ikke-godkendt udstyr, der kan forstyrre andet udstyr, så er konsekvensen i første omgang ukorrekt funktionalitet. Det kan være irriterende, men mere problematisk kan det være, hvis du sætter din mobiltelefon til opladning ved siden af hjerte-lunge maskinen,« siger Jakob Steensen.

Ingen dansk kontrol endnu

Elektriske apparater i EU må ikke kunne forstyrre andre apparater med elektromagnetisk støj. Reglerne er nedfældet i det såkaldte EMC-direktiv, som producenter skal leve op til for at måtte sælge deres produkter i Europa og forsyne dem med CE-mærket.

Det er producenten selv, der skal foretage en kontrol af sine produkter, inden CE-mærket klistres på og sende ud på markedet. EU-landenes respektive myndigheder foretager løbende stikprøvekontroller af diverse produkter.

Læs også: Dansk Standard: Du kan ikke stole på CE-mærket

I Danmark er det Erhvervsstyrelsen, der har opgaven med markedskontrollen af produkter, der udsender elektromagnetisk støj. Danmark har ikke deltaget i EU-undersøgelsen, men Erhvervsstyrelsen er bekendt med resultaterne. Myndigheden har dog ikke i sinde at foretage en dansk markedsundersøgelse på baggrund af de nye resultater.

»Vi vil selvfølgelig følge arbejdet tæt og tage det her til os, og så vil det indgå i vores fremtidige overvejelser omkring, hvordan vi skal bruge vores ressourcer i forhold til markedskontrollen,« siger Pernille Springborg, teamleder for tilladelser og kontrol hos Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Pernille Springborg er rapporten endnu for ny til, at styrelsen kan skride til handling, da det først skal afklares, hvordan resultaterne skal indgå i den danske markedskontrol.

»På baggrund er denne ene rapport kan vi ikke gå ud og lave en dansk markedsundersøgelse af strømforsyninger med det samme,« siger hun med henvisning til, at styrelsens stikprøvekontroller generelt sker ud fra en risikobaseret overvejelse.

Læs også: Samtlige USB-ladere dumper i test: De kan give stød og bryde i brand

EU-undersøgelsen var foretaget af 19 forskellige. Den konkluderede, at 76 procent af strømforsyninger til mobile enheder, der bliver solgt under CE-mærket i Europa, ikke kan leve op til kravene for ordningen, og at 44 procent af strømforsyningerne udsender for meget elektromagnetisk støj.

Undersøgelsen er foretaget af 136 strømforsyninger til mobile enheder, men det fremgår ikke, hvilke produkter, der er blevet undersøgt. Alle produkter i testen var CE-mærket, og 91 procent af dem var fremstillet i Kina.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>