Europa standardiserer sine digitale arkiver

Statens Arkiver deltager som partner i et nyt europæisk samarbejde, der skal gøre det lettere at bevare vigtige digitale arkiver og materialer for fremtiden. Projektet, der går under navnet E-ARK (European Archival Records and Knowledge Preservation), udgøres af partnere fra 11 forskellige lande og tæller både offentlige myndigheder, universiteter, statsarkiver og it-virksomheder.

Og håbet er, at man kan gøre det markant nemmere at sikre og dele digitale arkiver på tværs af grænser ved at standardisere processerne.

Statens arkiver skal konkret bidrage med ekspertviden om indsamling af digitale arkiver samt om, hvordan man bedst muligt stiller det indsamlede til rådighed igen.

E-ARK projektet løber over tre år, og det skal skal munde ud i fælles værktøjer til og standarder for digital arkivering i Europa. Jan Dalsten Sørensen, er chefkonsulent hos statens arkiver, og han er begejstret for projektet.

»Vi har store forventninger til de produkter som E-ARK vil udvikle, og ser frem til at kunne implementere de fælles standarder og værktøjer. Vi arbejder hele tiden for at sikre, at dokumentationen for den offentlige forvaltning i Danmark bliver bevaret bedst muligt, så vi kan stille den til rådighed for borgere og forskere nu og i fremtiden. Vi forventer at kunne løse denne opgave endnu bedre med E-ARK og det vil i sidste ende være til gavn for vores brugere«, udtaler Jan Dalsten Sørensen.

Udover statens arkiver skal også den danske it-virksomhed Magenta bidrage til projektet.

Projektet får økonomisk støtte af EU under rammeprogrammet Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP)

På vej mod fælles standarder for digital arkivering i Europa
Statens Arkiver har fået en bevilling fra EU til et nyt europæisk initiativ kaldet E-ARK. Det er et samarbejde mellem 16 europæiske partnere, der sammen skal sikre, at vigtige digitale materialer bevares, så de er autentiske og brugbare – også om 100 år når vores digitale virkelighed måske ser helt anderledes ud.

Bevaring af vigtige digitale materialer udføres i dag ikke på samme måde i forskellige lande. Det vil et nyt initiativ, E-ARK, forsøge at ændre på ved at standardisere formater og etablere fælles værktøjer til digital arkivering i Europa. Formålet med E-ARK er at fremme samarbejdet og gøre det nemmere at bruge data på tværs af landegrænser til glæde for både borgere og forskere. Fælles standarder og værktøjer betyder også, at arkiverne kan effektivisere, så opgaverne kan løses både bedre og billigere.

Førende eksperter vil løse udfordringen
Autentisk bevaring af digitale materialer er en stor udfordring, som flere og flere institutioner og organisationer står overfor. Organisationer rundt om i Europa opererer under forskellige nationale vilkår og er bl.a. underlagt forskellige kulturelle og juridiske forhold. Derfor er standardisering på tværs af Europa en kompleks opgave, men E-ARK samler førende eksperter fra Europa for at løse udfordringen.

Chefkonsulent Jan Dalsten Sørensen fra Statens Arkiver udtaler:
”Det nye initiativ, E-ARK, er sat i verden for at udvikle fælles europæiske standarder og metoder. De nye standarder og værktøjer bliver skalerbare og modulære og kan derfor tilpasses behovene hos forskellige arkiver og organisationer uanset om de er store eller små, og om de er private eller offentlige.”

Statens Arkiver deltager med ekspertviden om indsamling og om, hvordan man stiller de arkiverede materialer til rådighed igen. Det er et område, som Statens Arkiver er internationalt førende indenfor.

Store forventninger til E-ARK
Ønsket om mere samarbejde gennem fælles standarder og værktøjer har eksisteret længe, men det er først med E-ARK, at der for alvor kommer gang i processen. Derfor er der store forventninger til E-ARK projekts resultater fra mange sider.

”E-ARK er et spændende samarbejde, som vi er meget glade for at deltage i”, fortæller Jans Dalsten Sørensen og fortsætter:
”Vi har store forventninger til de produkter som E-ARK vil udvikle, og ser frem til at kunne implementere de fælles standarder og værktøjer. Vi arbejder hele tiden for at sikre, at dokumentationen for den offentlige forvaltning i Danmark bliver bevaret bedst muligt, så vi kan stille den til rådighed for borgere og forskere nu og i fremtiden. Vi forventer at kunne løse denne opgave endnu bedre med E-ARK og det vil i sidste ende være til gavn for vores brugere.”

Projektleder Janet Delve fra University of Portsmouth ser et stort potentiale i E-ARKs produkter:
“The practices developed within the project will reduce the risk of information loss due to unsuitable approaches to keeping and archiving of records. Being generic and scalable, the project results could be applied to build an e-archival infrastructure across the EU and in environments where different legal systems and records management traditions apply.”

Detaljer om projektet
E-ARK er et samarbejde mellem 16 partnere fra 11 forskellige europæiske lande, bl.a. 5 nationalarkiver, 3 universiteter, 2 offentlige myndigheder for IT-modernisering og 3 IT-virksomheder, heriblandt danske Magenta ApS. En anden vigtig partner er ”DLM Forum”, som er et forum for informationshåndtering og digital arkivering, hvor bl.a. de fleste europæiske nationalarkiver er medlemmer. Projektet løber over 3 år og blev skudt i gang ved et opstartsmøde i Lissabon den 3.-5. februar 2014. Projektet er støttet af EU under rammeprogrammet Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP).

E-ARK er et akronym, der dækker over den fulde projekttitel ”European Archival Records and Knowledge Preservation”.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>