Forbrugerrådet Tænk: Uåleligt at man ikke frit kan vælge styresystem til pc

Selvom det godt kan lade sig gøre at få refunderet licensen for en præinstalleret Windows ved køb af en laptop, så kan det være så besværligt, at det ikke er umagen værd. Og det skader konkurrencen og i sidste ende forbrugeren, mener cheføkonom ved Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.

»Det er jo en utålelig situation for forbrugerne, at man ikke frit kan vælge styresystem,« siger han.

Og i den forbindelse er det problematisk, at der som sådan ikke er noget lovgivningsmæssigt forkert i, jf. Købeloven, kun at sælge eksempelvis laptops med Windows, påpeger Salamon:

»Jeg vil ikke gå ind i, hvordan det skal løses. Men jeg vil gerne pege på, at der er et problem i forhold til, at lovgivningen i Danmark fastholder Microsofts mulighed for at dominere dette her marked.«

Læs også: Open source-aktivist får præinstalleret Windows-licens refunderet – på en måde

Og selvom det i princippet kan lade sig gøre at få licensomkostninger refunderet for en præ-installeret Windows, så kan være være en besværlige proces, hvor brugeren selv skal betale forsendelsesomkostninger, som risikerer at æde en eventuel gevinst ved refusionen op, lyder det fra Martin Salamon.

»Man har vænnet sig til, at det eneste der er på menuen er Windows, selvom der findes andre. Og det er det, der sker på sådan et marked: Hvis den dominerende spiller, virkeligt får lov at dominere, så får den innovation, der måtte komme andre steder fra, aldrig lov at slippe igennem,« siger han.

Det kan dog, godt lade sig gøre, at købe en laptop uden Windows forudinstalleret, selvom det langt fra gælder alle modeller. Men det er heller ikke en acceptabel sitaution i Forbrugerrådet Tænks øjne.

»Hvis man finder en computer, man gerne vil have, hvordan får man den så uden Windows? Ja, så skal man igennem en lang og besværlig proces. Det er ikke bare at købe den. Og det holder konkurrencen tilbage,« siger Martin Salamon.

800 kroner i prisforskel hos Dell

Er man på jagt efter en computer uden Windows, eksempelvis af økonomiske årsager, så kan der øjensynligt være penge at spare. I hvert fald hvis der er tale om en Dell computer af typen XPS-13-9333. Af computerproducentens hjemmeside fremgår det, at en XPS-13-9333 med Windows 8.1 Pro har en tilbudspris på 9.790 kroner, mens en XPS-13-9333 med open source-styresystemet Ubuntu har en tilbudspris på 8.990 kroner. Altså en prisforskel på 800 kroner. Hardwaren ser ud til at være ens i de to computere.

Da det er tale om erhvervsrettet salg, er begge priser uden moms. Og Windows computeren har desuden en udgave af McAfee LiveSafe installeret med et 12-Måneders Abonnement. Det er tilsyneladende ikke muligt at få en laptop uden Windows som privatkunde via Dells danske hjemmeside.

Version2 vil blandt andet gerne have spurgt Dell, hvorvidt prisforskellen på de 800 kroner siger noget om den typiske merpris, Dell selv – og dermed kunderne – betaler for en computer med Windows. Virksomhedens pressekontakt er endnu ikke vendt tilbage.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>