Hollandske arkitekter 3D-printer et helt hus

Langs en kanal i Amsterdam er arkitektfirmaet DUS Architects i gang med at opføre et helt hus printet ved hjælp af printeren ‘The Kamarmaker’. Det skulle være så stor en begivenhed, at der sælges billetter for at komme ind og se produktionen og også skæppe lidt i kassen til opførelsen.

Hver rum i huset printes i Lego-lignende kasse, som så stables ovenpå hinanden. Selve printeren er opbygget som en traditionel bordprinter i overstørrelse.


Sådan forventer arkitekterne, at det hollandske 3D-printede hus kommer til at se ud. Foto: DUS architects

Flere rum i huset vil være dedikeret til grøn arkitektur, og derfor vil de blive printet i for eksempel bioplast baseret på kartoffelstivelse eller i genbrugsplast. Der forlyder intet om, hvordan indeklimaet i sådan et plast-hus vil blive håndteret.

Andre projekter er også i gang for at 3D-printe huse. Det gælder for eksempel fiber-huset fra Softkills Designs og Möbius-huset fra Universe Arcitechure.

Når huset i Amsterdam står færdigt, skal det fungere som et center for udviklingen inden for 3D-printet arkitektur.

Læs også: Kæmpe 3D-printer skal bygge et hus på et døgn

Forskellige metoder har de seneste år været under overvejelse for at realisere drømmen om det 3D-printede hus. Tilbage i 2008 præsenterede University of Southern California en model til at printe et hus på bare 24 timer. Projektet er løbende blevet udviklet, og næste skridt til at realisere sådan et hus blev taget i januar i år.


Amerikansk løsning på 3D-printede huse bruger en robotstyrede betonblander. Foto: Contour Crafting

I stedet for en lille printer, som kun kan printe ét rum ad gangen bruger universitet en gigantisk beton-robot, som opstilles på skinner og ved hjælp af et computerstyret beton-hoved kan placere den flydende beton på det rette sted.

Få nyhederne direkte i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Teknikken kaldes Contour Crafting og dr. Khoshnevis, der har stået i spidsen for udviklingen, forventer, at 3D-printede huse vil være klar om to til tre år.

»Det er en CAD/CAM-løsning. Bygningen er designet på en computer og bygget af en computer,« siger Khoshnevis til MSN innovation.

Fordelen ved de 3D-printede beton-huse er ikke bare den hurtige produktionstid. Også styrken i konstruktionen vil være langt større end ved traditionelle vægge, helt op til 10.000 psi sammenlignet med 3.000 psi for en almindelig betonvæg, hævder Contour Crafting.

Ultimativt er det drømmen, at sådanne 3D-printere kan sendes til Månen og bygge huse af de forhåndenværende materialer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>