Iværksættere i Gigabit fanget i TDC-prisklemme på ComX-fiberen

Beboerne i boligforeningen Grantoften kan se frem til konkurrence på internetadgang via de fiberkabler, som det nu hedengangne selskab ComX har lagt.

Men det bliver en ulige konkurrence, for det lille, nye fiberselskab Gigabit.dk skal betale TDC mere for at leje sig ind på fiberkablerne, end TDC selv opkræver hos slutkunderne. Skal Gigabit matche TDC’s priser, vil hver eneste kunde således koste Gigabit penge.

»Hvis vi skal betale flere hundrede kroner i fiberleje, og TDC selv sælger det for det halve, kan vi ikke konkurrere. Det siger sig selv. Så man siger på skrømt, at man åbner netværket for konkurrenter, men gør det reelt ikke,« siger Baldur Nordahl, direktør for Gigabit.dk.

Fiber-udfordrerne skal betale 201 kroner i fiberleje pr. linje, inklusive moms, mens TDC selv sælger for eksempel en 10 megabit-forbindelse til 189 kroner og har priser ned til 119 kroner for lavere hastigheder.

Derfor vil Gigabit.dk kun forsøge at sælge firmaets dyreste produkt til beboerne, en forbindelse på 1.000 megabit/s både op og ned, og til en højere pris end hvad Gigabit ellers normalt kan tilbyde.

»Vi vil prøve at gå ind og konkurrere, men vi er begrænset til at gøre det på vores højeste hastighed,« siger Baldur Nordahl.

TDC overtog ComX-netværket den 1. december, og Version2 skrev i den forbindelse om, hvordan reglerne, som giver konkurrenter adgang til TDC’s infrastruktur, også ville gælde for ComX-fiberen med det samme.

Læs også: TDC skal give alle adgang til ComX-netværk efter opkøb

Men det hjælper ikke meget, hvis TDC sætter prisen for fiberleje urealistisk højt, mener iværksætterne hos Gigabit.

»Vi har rent teknisk fået adgang. Men i praksis har vi ikke, når priserne er sat så højt,« siger Baldur Nordahl.

Konceptet med at lade konkurrenterne betale en høj pris kaldes en prisklemme, og der er faktisk også regler, der skal sikre TDC’s konkurrenter mod den slags. Problemet er bare, at de kun gælder TDC’s kobbernetværk, ikke fibernetværk. Reglerne, der forbyder prisklemmer, bliver nemlig først indført, hvis der opstår eksempler på urimelig konkurrence, og fordi Gigabit er det første firma, som beder om adgang til ComX-fiberen, er der ingen fortilfælde.

TDC: Ingen kommentarer

Hos TDC ønsker man ikke at give et interview om sagen, fordi telegiganten er ved at skrive et formelt svar til Erhvervsstyrelsen som svar på en klage fra Gigabit.dk.

TDC’s presseafdeling har i stedet sendt følgende skriftlige svar på Version2’s spørgsmål:

»Vi er ved at udarbejde et svar til Erhvervsstyrelsen, som har modtaget en klage fra Gigabit, og det er derfor lidt begrænset, hvad vi kan sige på nuværende tidspunkt, inden svaret er udarbejdet færdigt. Sagen er dog ikke så kompliceret. Prisen for adgang til TDC’s infrastruktur er fastsat af Erhvervsstyrelsen, og det er denne pris, som Gigabit ikke finder tilfredsstillende. Nogle udbydere af bredbånd ønsker, at prisen for adgang til TDC’s net skal være lavere, mens andre ønsker den skal være højere. I den sidste ende fastsættes den dog som sagt af styrelsen,« skriver TDC til Version2.

Prisen, som Erhvervsstyrelsen fastsætter for at leje sig ind på TDC’s fiber, er dog en maksimum-pris, og det står TDC frit for at sænke prisen til det reelle udgiftsniveau, i stedet for at sætte Gigabit i en prisklemme. Det bekræfter TDC lidt kryptisk på et opfølgende spørgsmål.

TDC har vel mulighed for at sætte prisen lavere end Erhvervsstyrelsens pris, uden at bryde nogle regler. Er det korrekt forstået?

»Isoleret set, ja, men der er også andre hensyn såsom de generelle konkurrenceregler,« svarer TDC’s presseafdeling.

Da Version2 i november skrev om konsekvenserne af TDC’s opkøb af ComX, var Socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted ude med en advarsel til TDC. Der vil blive holdt øje med TDC og grebet ind politisk, hvis der opstår konkurrenceproblemer, lød beskeden dengang:

»I forhold til politiske værktøjer har vi jo forpligtiget TDC til at stille infrastrukturen til rådighed for konkurrenterne til en rimelig leje. Hvis TDC bliver lidt for kreative og forfalder til ’narrestreger’, som vi så det var tilfældet med DONG-opkøbet, synes jeg, vi bliver nødt til at gribe griber bolden politisk. Men jeg både håber og tror, at TDC tager ansvaret på sig,« skrev it-ordføreren.

Læs også: Politisk advarsel til TDC efter ComX-opkøb: Vi holder øje med jer

Baldur Nordahl og Gigabit.dk har tidligere haft problemer som lejer af TDC’s fiberkabler, for det tog næsten et år for TDC at give Gigabit.dk adgang til fiberen. Forklaringen fra TDC lød dengang, at Gigabit var første selskab, som krævede adgang til ’rå fiber’, altså med eget udstyr i TDC’s netværk, og det havde givet problemer, især i forhold til et it-system, TDC bruger til at holde styr på fibernettet med.

Læs også: Så kom der hul igennem TDC’s fiber: Ny internetudbyder åbner gigabit-net for kunder

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>