Nævn affejer tyske Nordsø-klager og giver grønt lys til udbud af nye felter

Det er alt for tidligt i den kommende udbygning af olie- og gasfelter i Nordsøen til, at Energistyrelsen kan vurdere eventuelle konsekvenser for dyrelivet.

Sådan lyder det i en endelig afgørelse fra Energiklagenævnet, der netop har behandlet klager fra en stribe tyske miljøorganisationer.

Organisationerne, der blandt andre tæller WWF Tyskland, Deutsche Umwelthilfe og Greenpeace, har samlet klaget over Energistyrelsens miljøvurdering af den 7. udbudsrunde af olie- og gasfelter i Nordsøen. Den omfatter muligheden for at injicere CO2 i gamle oliefelter.

Klagerne mener ikke, at Energistyrelsen har været grundig og detaljeret nok i sin vurdering af miljømæssige konsekvenser ved at udvide olie- og gasefterforskningen i den danske del af Nordsøen. Det gælder blandt andet hensynet til Natura 2000-områder, marsvin og andet dyreliv, der kan blive påvirket af støj og aktiviteten fra industrien.

Men ifølge Energiklagenævnet er der tale om en meget overordnet udbudsplan, der hverken kan eller skal tage stilling til detaljerede konsekvenser, før der ligger konkrete projekter, som Energistyrelsen kan forholde sig til. De projekter vil til den tid blive underlagt normale krav om en fuld VVM-redegørelse.

Den 7. udbudsrunde er på vej i Nordsøen, og i sommer afleverede Energistyrelsen sin sammenfattende redegørelse. Der kom to høringssvar fra Storbritannien, otte fra Danmark og hele 829 fra forskellige organisationer og indbyggere i Tyskland. Hverken fra Norge eller Holland kom der høringssvar.

Bekymringen fra de tyske organisationer er ud over dyreliv gået på anvendelsen af CO2 til at øge indvindingsgraden fra de aldrende felter.

CO2 er blevet brugt længe onshore i USA, men ikke i offshore i Danmark. Her bruger olieselskaberne i dag vand eller naturgas til at presse mere olie ud af felterne gennem forskellige teknologier, der samlet kaldes EOR, Enhanced Oil Recovery.

Det er alle modne teknologier. Teknisk set er der meget lidt forskel på at bruge CO2 eller vand og naturgas, hedder det i afgørelsen.

Afgørelsen kan ikke indbringes for andre myndigheder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>