Stamcellegennembrud trukket tilbage efter kritik og fejl

Måske var det alligevel ikke så enkelt at skabe stamceller, at man bare kunne tage hudceller og dyppe dem i syre.

Læs også: Forskere skaber stamceller af blod i syrebad

De japanske forskere bag metoden har i hvert fald trukket deres egen forskningsartikel tilbage, efter at flere internationale forskere har fundet fejl i den og har måttet opgive at gentage metoden. Artiklen var offentliggjort af det prestigefulde tidsskrift Nature.

Om det betyder, at den japanske metode er ubrugelig, er dog fortsat usikkert. På forskningscentret Riken stressede forskerne groft sagt hudceller og blodceller ved at udsætte dem for meget lave iltniveauer og syre. Det fik cellerne til at forvandle sig til en bestemt type stamceller kaldet STAP-celler, som kan udvikle sig til en bred vifte af celler i kroppen. Blandt andet kan de vokse sig til nye organer.

Selvom flere forskere har efterprøvet metoden uden held, er nogle af dem stadig åbne for, at metoden kan være brugbar.

»Et simpelt eksperiment i et professionelt laboratorium kan være kompliceret for andre forskere at gøre efter,« siger den kinesiske kloningspecialist Qi Zhou, der uden held har efterprøvet den japanske metode, skriver Nature selv.

Den britiske stamcelleekspert Robin Lovell-Badge fra National Institute for Medical Research advarer også mod at dømme for tidligt.

»Jeg har et åben sind omkring det her. Jeg afventer resultaterne fra forsøg hos seriøse stamcellelaboratorier rundt omkring i verden,« siger han til Reuters.

Andre forskere er mere skeptiske, og til denne skepsis hører, at de japanske forskere øjensynlig har sjusket med brug af billeder og tabeller i deres artikel. Enkelte billeder af stamceller går igen forkerte steder eller er hentet fra tidligere rapporter. Der er også fundet uoverensstemmelser mellem oplysninger i den japanske forskningsrapport og forskningsartiklen offentliggjort i Nature.

De fleste internationale forskere omtaler fejlene som sjusk og ikke bevidst svindel, men det fik allerede i sidste måned forskningscentret Riken til at igangsætte en undersøgelse. En af forskerne bag, Teruhiko Wakayama, professor ved Universitetet i Yamanashi, finder det nødvendigt at trække artiklen tilbage, selvom hun stadig tror på resultaterne.

»Nu, hvor mange fejl er blevet fundet, finder jeg det bedst at trække forskningsartiklen tilbage for at rette data og billederne for igen at bevise, at artiklen er korrekt. Hvis den skulle vise sig at være forkert, er vi nødt til at forklare, hvordan en ting som dette kunne ske,« siger hun til Reuters.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>