Nokia Tune: Her er historien om verdens mest kendte ringetone

Nokias ringetone har nok samme effekt, som hvis man bliver bedt om at trække vejret: Ligesom du ikke kan lade være med at styre din vejrtrækning, kan du ikke undgå at høre de velkendte toner for dine ører.

Tilbage i 2010, da Nokia havde et bedre fodfæste på det globale mobilmarked, blev det estimeret af den australske forfatter og lydkonsulent Julian Treasure, at godt 1,8 milliarder mennesker på en eller anden måde lyttede til Nokias umiskendelige ringetone hver eneste dag. Det svarede til 20.000 gange i sekundet.

Melodien kom for første gang på Nokias telefoner tilbage i 1994, da Nokias 2110-model kom på markedet, men melodien er over hundrede år gammel – og både spansk og polsk.

Født i polen – Modnet i Spanien
Nokia selv krediterer den spanske guitarist og komponist Francisco Tárrega for “Nokia Tune”, da han tilbage i 1902 skrev og spillede “Gran Valse”, men som bekendt er ingen idé hundrede procent original.

Historien om Nokias ringetone starter derfor 71 år tidligere i Polen. Her skrev komponisten Frederic Chopin et værk med navnet “Grande Valse”, hvilket også var navnet på den oprindelige jingle fra Nokia.

Og det var i Frederic Chopins musik, at Francisco Tárrega fandt et par enkelte sekunders musik, som passede perfekt til sin egen vals, hvorefter Francisco skrev sin ‘Gran Valse’.

Fundet ved et tilfælde
Hos Nokia, over 90 år senere, var det lidt af en tilfældighed, at lyden blev valgt. Musiker Thomas Dolby, der var med til at opfinde ringetone-synthesizeren i Nokias telefoner, fortalte tilbage i 2011, at en marketingmand helt tilfældigt var gået forbi udviklerafdelingen en aften. Her hørte han en interessant lyd komme fra et af kontorerne.

Lyden kom fra en radio på en Nokia-telefon, da udvikleren forsøgte at skabe så irriterende en lyd som muligt.

“Marketingmanden spurgte, om udvikleren ikke kunne spille nogle toner igennem telefonen, og efter et par forsøg fik de samlet en håndfuld sange, som skulle sendes ud på markedet med de solgte telefoner som ringetoner”, forklarer Thomas Dolby til BBC.

Efterfølgende henvendte Nokias advokater sig og forklarede, at man ikke bare kan tage enhver tilfældig melodi, og at det kunne give store royalty-problemer, hvis ikke kunstneren har været død i mindst 75 år.

“Og lige præcis den ringetone var jo af en komponist, der var død over 100 år forinden, så den blev sendt af sted og endte altså med at blive en af de bedst kendte lydbidder i verden”, sagde Thomas Dolby.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>