Paradoks: A-kasse åbner afdeling i Esbjerg, men her er kun 12 ledige ingeniører

12 stykker. Så mange – eller snarere så få – ingeniører var uden arbejde i Esbjerg, da ingeniørernes a-kasse, Akademikernes, gjorde regnskabet op for januar 2014.

Og selvom én ledig ingeniør naturligvis er én for meget, så svarer det til en næsten kriminelt lav arbejdsløshed på kun 1,1 procent ud af de i alt 1.107 ingeniører i den vestjyske jobmaskine.

Opret et cv på Jobfinder – det først skridt mod en ny karriere.

Det virker da også en smule paradoksalt, at a-kassen nu åbner kontor i byen. Men der er mening med galskaben, forklarer Bolette Mohr Sillassen, næstformand i Akademikernes og medlem af IDAs repræsentantskab.

»Vi ønsker simpelthen at komme tættere på vækstområdet for at forstå virksomhedernes behov – og få afdækket kompetencegabet mellem dem og vores ledige medlemmer. Det kan være svært med den fornødne indsigt, når vi ikke er i kontakt på daglig basis,« forklarer Bolette Mohr Sillassen.

Læs også: Ingeniører skal lokkes til offshore-branchen

Hun forventer, at Esbjerg-kontoret vil være en gevinst for hele den syddanske region. For øjeblikket er der samlet set 300 ledige ingeniører i området, hvilket svarer til en ledighed på 3,1 procent:

»Med en smule omskoling kan nogle af de ledige måske bruges i Esbjerg,« forudser hun.

Og der er udsigt til et enormt rekrutteringsbehov de kommende år. I dag beskæftiger den esbjergensiske energibranche cirka 13.000 enten direkte eller i afledte job.

Kristian Bendix Drejer, erhvervsudviklingschef i Esbjerg, vurderer, at der skal ansættes omkring 8.000 flere frem til 2020. Alene havvindmøllebranchen i Nordsøen forventer en seksdobling i forhold til det nuværende niveau, fortæller han:

»Der kommer rigtig meget fart på det her, og det kommer til at vare i mange år. Det er utroligt vigtigt, at denne satsning lykkes, for vi er i skarp konkurrence. Derfor tror og håber jeg, at Akademikernes tilstedeværelse giver byen et ekstra skub til at skaffe arbejdskraft, for det er netop deres medlemsgrupper, vi efterspørger,« siger Kristian Bendix Drejer.

Mislykket bustur

De senere år har illustreret, at de esbjergensiske virksomheder og de akademiske a-kasser har haft svært ved at finde og forstå hinanden.

I januar 2012 sendte Ingeniørernes a-kasse (IAK, som nu er en del af a-kassen Akademikernes) en busfuld ledige ingeniører til Esbjerg. Hensigten var at få de ledige københavnske ingeniører i job – og ikke mindst at bevise, at de var villige til at flytte helt vestpå for at få ét, forklarede deltagerne dengang.

Ledige københavnske ingeniører bliver kørt i busser til Esbjerg.

Ingen af de 12 deltagere i busturen fik, hvad de kom for, selvom virksomhederne havde et voldsomt rekrutteringsbehov.

Succeskriteriet er, at vi får skabt nære relationer til virksomheder i området, så vi med rank ryg kan sige, at vi har været med til at sikre, at væksten ikke går vores næse forbi i Danmark
Bolette Mohr Sillassen, næstformand, a-kassen Akademikernes

Det beroede i høj grad på misforståelser, forklarer Kristian Bendix Drejer i dag:

»Det kiksede ved busturen var, at man ikke brugte tid på at foretage et match, inden folk tog herover,« påpeger han.

Bolette Mohr Sillassen er enig i, at de to parter talte forbi hinanden:

»Vi må konstatere, at noget spærrer for, at virksomhederne og de ledige mødes, og det kan være svært at finde ud af, om det er kompetencer, kemien, løn eller muligheden for at skaffe job til ægtefællen,« siger hun.

Læs også: Fire gode grunde til at droppe fordommene og hyre en arbejdsløs

Med det nye lokalkontor håber hun, at ledige og virksomheder kommer tættere på hinanden:

»Succeskriteriet er, at vi får skabt nære relationer til virksomheder i området, så vi med rank ryg kan sige, at vi har været med til at sikre, at væksten ikke går vores næse forbi i Danmark,« fastslår hun

Med etableringen af kontoret er Akademikernes nu repræsenteret i de fem store danske universitetsbyer. Foruden Esbjerg er det København, Aarhus, Odense, Aalborg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>