Pendler udvikler mobil-app, der kan læse data direkte fra dit rejsekort

Pendler og efter eget udsagn aktiv Version2-læser Casper Bang har begået Android-app’en Rejsekort Scanner, som han har lagt på Google Play. Hvis ellers telefonen understøtter det, kan app’en scanne et rejsekort og blandt andet fortælle, hvad den aktuelle saldo er på kortet, samt om der er tjekket ind.

Casper Bang har skrevet en blog om projektet, som blandt andet har involveret reverse engineering af data på rejsekortet, der i udgangspunktet ikke ligger i et menneskeligt forståeligt format. Der er stadig mange data på rejsekortet, som Casper Bang ikke har tolket, skriver han og vurderer, at han med den nuværende app tolker 10-15 pct. af dataene. Og hvis der er nok interesse omkring app’en, vil han formentlig fortsætte arbejdet.

»Jeg er selv pendler og ret afhængig af at kunne se, hvad der sker. Så lavede jeg en app, som jeg tænkte, folk lige så godt kunne få noget ud af,« siger Casper Bang til Version2.

Han fik inspirationen fra det oprindelige reverse engineering-arbejde, datalog Christian Panton lavede i forhold til rejsekortet, da han var studerende. Panton har for nylig gjort sig bemærket på Version2 med sin alternative NemID-klient, der kører uden java.

Læs også: Datalog overhaler det offentlige med egenudviklet NemID-klient: “Vi skal have flere øjne på protokollen”

Casper Bangs Rejsekort Scanner ligger nu frit tilgængelig på Google Play, hvor den kan downloades og anvendes på enheder med NFC af NXP-typen, som har Mifare-understøttelse. Det er den teknologi, som rejsekortet også anvender. Det er eksempelvis Nexus 7 fra 2012, men ikke Nexus 7 fra 2013.

Rejsekort Scanner indebærer et element af crowdsourcing. For i udgangspunktet er det kun muligt at se, at der er tjekket ud eller ind, men ikke hvor det er foregået. Men Casper Bang har opdaget, at standerne har id-numre knyttet til en station. Og hvis app-brugeren giver tilladelse til det, så kan telefonens gps-koordinater kombineres med et netop overstået tjek ind eller tjek ud.

Via et opslag over et REST-interface trækker app’en stationer i nærheden af sin position ned, hvorefter brugeren kan vælge den rigtige station. Oplysningerne – altså station og id-nummer – bliver herefter parret i skyen. Så når en bruger slår et eksisterende id op, kan det matches med den rigtige station, hvilket bliver synligt på rejseoversigten, som app’en læser fra kortet..

I blogindlægget lister Casper Bang fire punkter ved rejsekortet, der har motiveret ham til at lave Rejsekort Scanner:

  • Kontrolafgift på grund af uobserveret fejl under tjek ind. Det kan være svært at høre (selvom de nu har lavet lyden om) og se (du får to sekunder), hvorvidt der tjekkes korrekt ind.

  • Tvivl om, hvorvidt man har husket at tjekke ind eller genindtjekke ved omskiftning.

  • Manglende tjek ud pga. tjekck in-stander fejlagtigt brugt i stedet. Standerne ligner hinanden på en prik og lyser med samme blå farve, så det er ikke usandsynligt, at man komme til at bytte rundt på dem.

  • Generel uvidenhed omkring saldo, depositum mv. De, der ikke har automatisk optankning eller bare gerne vil følge med, skal konsultere en stander og lave en såkaldt 0-rejse (tjek ind efterfulgt af tjek ud) og skynde sig at bemærke den saldo, der står på displayet. Det er lidt som at gå rundt med en pengepung, uden at du kan se, om der er nogen penge i eller ej.

Version2 har rettet henvendelse til Rejsekort A/S angående app’en og bringer en eventuel opfølgning i den forbindelse, når vi får svar.

Casper Bang har lagt en video på Youtube, der demonstrerer scannersoftwaren, som Version2 i øvrigt også har testet med succes.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>