Saab: Ny Gripen er højteknologi til ‘lavpris’

Hos Saab Group i Linköping må gæster selv gå på toilettet og beholde mobiltelefoner under et besøg. Det kan måske lyde som en lidt mærkelig indgang til en artikel om svenske kampfly, men når man besøger Saab og Gripens diametrale modsætning, Lockheed Martin, er den slags no-go.

Dér eskorteres gæster selv fra allierede partnerlande på toilettet, mens mobiler bliver pakket ned i særlige kufferter under hensyn til sikkerheden.

I Linköping er tingene mere nede på jorden. Det ikke kun værterne, men også værternes forventninger til den danske kampflykonkurrence. Forventningen blandt branchefolk er, at Forsvarsministeriet udsender sit udbudsmateriale i begyndelsen af april, og svenskerne er klar.

»Vi mener selv, at Gripen har en god chance i Danmark som et højteknologisk fly til en lavere pris end konkurrenterne,« siger Ulf Nilsson, der er chef for Gripen i Saab Group.

Det er blandt andet et kampflymæssigt jubelår, der har gjort svenskerne til optimister. Saab har sikret sig kontrakt med den svenske regering om at bygge 60 stk. Gripen i den moderniserede E-version, svenskerne klør på i Schweiz, hvor en folkeafstemning om flykøbet venter i maj, og så har Brasilien valgt Gripen som fremtidens kampfly.

Læs også: Jubel-december for Saabs Gripen-kampfly

Senest har Saab indgået et samarbejde med Boeing om at udvikle et bud på det næste træningsfly til det amerikanske flyvevåben, hvilket i bedste fald kan ende med en kontrakt på helt op mod 1.000 fly.

Sidstnævnte har som sådan ikke noget med Gripen at gøre, pointerer Saab, men partnerskabet øger bevidstheden om at svenskerne kan levere noget, der duer også internationalt.

»Vores opgave i projektet bliver at sikre en omkostningseffektiv udvikling af flyet. Det var og er også kendetegnende for udviklingen af Gripen,« fortæller Ulf Nilsson.

Ifølge Saab går tankegangen videre i udviklingen af E-versionen eller Next Generation, som flyet hidtil er blevet kaldt i Danmark. Og selv om mellem 25 og 30 procent af den gamle fly kan genbruges, er der reelt tale om et nyt fly, fastholder Saab.

Næsten nyt fly

I forhold til de nuværende Gripen får E-versionen længere rækkevidde, større våbenlast, ny flyvelektronik, nyt system til elektronisk krigsførelse, ny motor med mulighed for at flyve over mach 1 uden efterbrænder og – ikke mindst – ny AESA-radar, der udvikles af Selex i Skotland.

Ifølge Robert Björklund, der leder den danske kampagne og selv er tidligere kamppilot i Saabs Viggen og Gripen, er AESA-radaren unik. Det er den eneste elektroniske radar, der kan rotere inde i skroget, hvilket giver en 200 graders dækning om flyet og mulighed for at scanne i forskellige vinkler bag flyet, forklarer han.

»Ingen andre har den mulighed,« siger Robert Björklund.

Gripen E bliver udviklet i fire forskellige testfly. Det første Provflygplan JAS 39-7 flyver allerede og er blandt andet udstyret med den nye radar samt et nyt digitalt HUD-display. Næste version JAS-39-8 flyver er ved at blive bygget og skal efter planen flyve første gang primo 2015.

Saab siger, at man har opdelt udviklingen af flyets software, så man har den flyvekritiske del som avionics, navigation og den slags adskilt fra de taktiske systemer.

»Ved ikke at pille ved den del, der er kritisk for selve flyvningen, kan vi gå hurtigere frem med de taktiske systemer. Samtidig reducerer vi risikoen for at lave ulykker,« siger Ulf Nilsson.

Lille produktion

Som med sikkerheden over for gæsterne er også produktionsfasciliterne i Linköping milevidt fra Fort Worth, Texas, hvor F-35 Joint Strike Fighter, der er verdens største militære udviklingsprojekt, begynder at samle fart.

Det tager cirka tre måneder at producere et Gripen, der bevæger sig på fire arbejdsstationer gennem produktionen. Hos amerikanerne skifter flyene arbejdsstation hver onsdag.

Tingene er bare mindre og vel egentlig også mere enkle i det svenske. Eksempelvis har Saab udviklet et bærbart løfteværktøj, der bruges til at montere tunge komponenter som motor i flykroppen.

Fire mand med tre løfteværktøjer kan montere en motor på den tid, det tager at hente kaffe og kanelbullar i kantinen. I aktiv tjeneste kan én tekniker og fem værnepligtige skifte motorer på under en time, fra flyet lander på en øde skovvej, til flyet er i luften igen. Er det bare nye våben, tale vi 10 minutter.

»Gripen-systemet er designet fra start til at være enkelt og omkostningseffektivt. Derfor har vi også adskillige komponenter fra andre lande i Europa og USA, der er gennemprøvede, og som vi ved fungerer,« siger Robert Björklund, der kalder Saab en ‘systemintegratør’.

»Det er reelt det, vi er – og vi er gode til det.«

Svenskerne siger selv, at de har vundet 50 procent af de kampagner, virksomheden har deltaget i. Alligevel forventer man kun at tage en andel på cirka 10 procent af det, Saab kalder det tilgængelige marked.

Det udelukker lande som Egypten, men åbner for blandt andre Botswana, ifølge et slide fra Ulf Nilsson. Samlet vil der være tale om mellem 300 og 450 kampfly frem mod 2020. I bedste fald.

Selv med 450 fly vil Saab være en lille spiller på det globale marked, især sammenlignet med F-35 og til dels Eurofighter. Dét sammenholdt med et relativt stort udviklingsprojekt bundet på få lande vil virke afskrækkende på mange, og det er svenskernes akillessene i slagsmålet om den danske ordre.

Kampfly til lavpris

Svenskerne fastholder, at de kan levere et stærkt produkt, hvor udviklingen af kampflyene ikke sker som store forkromede ‘midlife updates’, som forsvaret kender det fra F-16, men gennem løbende opdateringer af flyenes software og sensorer. Igen, adskilt mellem taktisk og flyvekritiske software.

Samtidig har man et produkt, der bygger på et fly med 200.000 timer på bagen, forklarer Ulf Nilsson.

Og så er der det med prisen. Saab har altid hårdnakket hævdet, at de er billige, hvis man kan tale om billigt, når det kommer til kampfly. Denne dag er ingen undtagelse, da Saab-chefen viser en slide, der indeholder en sammenligning af de forventede levetidsomkostninger på F-35 og Gripen E fra henholdsvis de norske og svenske myndigheder: Her ligger Gripen på den halve pris af F-35.

»Det er ikke noget, vi har fundet på, men officielle tal. Vi synes, de taler for sig selv,« siger Ulf Nilsson, der dog erkender, at tallene for Gripen E som et 75 procent nyt fly under udvikling bliver et estimat – ikke et reelt tal.

Saab kunne måske have undgået at skræmme eventuelle kunder med frygt for fritløbende udviklingsomkostninger ved at tilbyde den kendte C-model som et lavpristilbud til Danmark. Kampfly uden slinger i valsen. Men den model afviser Ulf Nilsson med det samme.

Gripen E er udviklet til at imødegå nye trusler fra avancerede russiske kampfly, fastholder han. Det er det, der er brug for. Også i Danmark.

»Vores bedømmelse er, at Danmark vil have et avanceret kampfly med en avanceret sensorpakke, ganske som i Sverige. Vi sikrer den performance til lave omkostninger, og derfor er det Gripen E, vi vil tilbyde,« lyder det fra Ulf Nilsson.

Ingeniøren var inviteret til Linköping af Saab Group

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>