Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

STRASBOURG: Den er ikke helt hjemme endnu. Men spørger man Jens Rohde, en af Venstres tre danske medlemmer af Europa-Parlamentet, er forhindringerne nu ryddet af banen: Til december 2015 vil roaming være afskaffet, så EU’s 500 millioner indbyggere kan bruge deres telefoner til samme pris i andre EU-lande, i stedet for at betale en heftig overpris.

Læs også: EU-politiker: Nu bliver roaming afskaffet helt i EU

Version2 mødte Jens Rohde i Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet holder til, og selvom forslaget stadig mangler at blive godkendt af Ministerrådet, altså de enkelte landes ministre med tele-ansvar, fejler optimismen ingenting hos politikeren.

»Jeg er endog meget, meget fortrøstningsfuld. Jeg er meget overbevist om, at det kommer igennem,« siger han til Version2’s udsendte, uden dog at ville garantere noget.

»Man kan ikke give garantier i politik. Men det vil være meget svært for hjemlige politikere at skulle forsvare, at borgere og virksomheder fortsat skal betale 698 procent over kostprisen, når de går på nettet i et andet land, når nu Kommissionen og Parlamentet står sammen,« siger han.

Europa-Parlamentet og Kommissionen – med kommissær Neelie Kroes i spidsen – har i flere år ført krig mod roaming-priserne med regler om stadigt faldende priser. Og selvom det var forsøgt før, uden held, tog Jens Rohde chancen og kom med et forslag om helt at afskaffe roaming, da arbejdet med en ny telekom-pakke gik i gang.

»I marts måned sidste år gik jeg til Nellie Kroes og sagde ’vi bliver nødt til at have noget, der virkelig batter – lad os prøve med et forbud mod roaming.’ Det ville hun gerne, men der har aldrig været opbakning til det før, for det er et stort indgreb,« siger Jens Rohde, der er næstformand og koordinator i industri-udvalget i Europa-Parlamentet, hvor telekom-pakken skulle forhandles.

Læs også: EU’s roaming-aftale truet af strid om netneutralitet

Aftalen med kommissær Kroes blev, at Kommissionen ville støtte forbuddet mod roaming, hvis der kom flertal i Europa-Parlamentet for det.

»Jeg skrev et resolutionsudkast på fem linjer om at afskaffe roaming. Det var en bevidst provokation, og de andre flippede lidt ud. Men det endte med en resolution, som der også står meget andet i, som alle stemte for. Der var ikke et eneste ændringsforslag, og der var enstemmighed. Selv kommunisterne stemte for – det var helt surrealistisk,« siger Jens Rohde.

Mangler støtte fra ministerrådet

Datoen for, hvornår roaming skulle være fortid, blev 15. december 2015, hvilket var et kompromis undervejs i forhandlingerne.

»Vi havde nogle forhandlinger med Neelie Kroes, og vi er lidt uenige om datoen. Kommissionen sagde 2016, og det kunne måske ende med 2017, og vi ville have det tidligere. Men vi endte på 15. december 2015, og den dato er alle enige om nu, både kommissionen og et meget stort flertal i parlamentet. Den situation har man aldrig haft før, og det kan ikke sammenlignes med noget tidligere forsøg på at afskaffe roaming,« siger Jens Rohde.

Når Kommissionen – EU’s svar på en minister og hele embedsværket – også støtter forslaget, er ministerrådet – altså de enkelte medlemslandes regeringer – den sidste forhindring. Og her er allerede positive toner, vurderer Venstre-politikeren.

»Det græske formandskab har det på dagsordenen, det har de givet håndsslag på i parlamentet. Og et af de mest tøvende EU-medlemmer, David Cameron (britisk premierminister, red.) har sagt i en tale, at det er et af de sjældne forslag fra EU, som giver merværdi,« siger Jens Rohde.

Læs også: Tommelskruer på teleselskaber: Sæt roamingpriserne ned – ellers gør EU det

Teleindustrien røg som ventet op i det røde felt, da forslaget tog form. Men ifølge Jens Rohde har de fleste nu indrettet sig på, at det er den vej, det går.

»Deres lobby har været i gang i et år og har været massivt til stede. Jeg har talt med næsten alle de store teleselskaber i Europa. De startede med at være rasende og sige, at det var en elendig idé. Men de har rykket sig. Nu tror jeg, at langt de fleste teleselskaber kan se, at det er uomgængeligt, og at de er i gang med at indstille sig på det. Vi kunne også fortsætte med telepakke 4, 5 og 6 og så ændre reglerne lidt hver gang. Men det er jo værre for telebranchen, end at vi afskaffer det helt, én gang for alle,« siger Jens Rohde.

Raslen med sablerne kan være nok

Han sammenligner med EU’s kamp mod forskellige stik til opladning. I dag bruger næsten alle micro-USB, selvom det ikke er et krav.

»Da vi begyndte at rasle med sablerne om opladere, begyndte markedet at ændre sig. Vi har jo ikke vedtaget noget endnu. Og vi ser også nu allerede roaming-fri produkter fra teleselskaber. Jeg tror, at vi vil se meget af den slags på markedet før 15. december 2015,« siger han.

At det lykkedes at få sådan et forslag igennem Kommissionen og Parlamentet nu, er et spørgsmål om, at tiden er moden, og at det er konkret for vælgerne, hvilket aldrig skader, når valgkampen begynder.

»Når du prøver sådan noget af, må det briste eller bære. Og det endte lykkeligt,« siger Jens Rohde.

Forslaget skulle have været formelt godkendt i industriudvalget mandag aften den 24. februar, men interne stridigheder og drillerier mellem de forskellige politiske grupperinger i Europa-Parlamentet betød, at der slet ikke blev vedtaget noget på mødet. Den officielle begrundelse var, at forslagene ikke var oversat til alle sprog, men det er blot en del af spillet, hvis man vil stikke en kæp i hjulet for de andre, forklarer Socialdemokraternes Britta Thomsen, der var tilstede på mødet, hvor Jens Rohde var forhindret.

Meningen er også, at forslaget skal til afstemning i Europa-Parlamentet den 2. april – en formsag, når et stort udsnit af udvalget har nikket ja allerede – men den tidsplan skrider nok, lyder vurderingen fra andre kilder i Strasbourg. Det bliver sandsynligvis skubbet til den anden side af valget, den 25. maj, og så kan skæringsdatoen den 15. december 2015 også ende med at blive rykket.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>