Smuthul i nyt krav om miljøvurdering ved skifergasboringer

Fremover bliver det obligatorisk at lave en VVM ved efterforskning af skifergas. Det står klart efter, at EU-Parlamentet onsdag godkendte et omdiskuteret ændringsforslag til et direktiv om obligatoriske VVM-undersøgelser ved større anlægsprojekter herunder skifergas.

Men beslutningen er behæftet med et meget stort men.

For i forhold til det oprindelige lovudkast, der blev godkendt med et snævert flertal i Parlamentet i oktober, er der kommet en meget væsentlig ændring med i det endelige direktiv. En ændring, der de facto kan vise sig som et smuthul for lande, der ikke vil risikere at bremse udbygningen af skifergas ved at kræve langstrakte og dyre VVM-undersøgelser.

Årsagen er, at de enkelte lande fremover kan undtage skifergasprojekter, hvis de kan redegøre for årsagen. Det er kommet med efter pres i Ministerrådet fra lande som Polen, Storbritannien, Rumænien og Ungarn.

Læs også: EU-Parlamentet: Boringer efter skifergas skal VVM-godkendes

Med andre ord, hvis briterne, der satser meget på skifergas, kan give en god forklaring, kan de undtage efterforskningsboringer fra kravet om en fuld VVM.

Netop det har været aktuelt i Danmark, hvor det franske olieselskab Total jagter skifergas i to licenser i henholdsvis Nordjylland og Nordsjælland.

Efter at have lavet en VVM-screening på efterforskningsboringen i Nordjylland, der var godkendt af de relevante myndigheder, krævede byrådet i Frederikshavns Kommune en fuld VVM.

Det var første gang, at der blev krævet VVM på en efterforskningsboring i Danmark, hvor der er foretaget godt 100 dybe boringer på land. Beslutningen kom af lokalpolitiske årsager og kostede Total et års forsinkelse og et stort tocifret millionbeløb i ekstra efterforskningsudgifter.

Samtidig gav det større tryghed for kritikerne af projektet.

Ifølge det ændrede direktiv vil eventuelle nye boringer i området ikke blive underlagt kravet om en fuld VVM, da de ses som et samlet projekt. Dermed vil direktivet ikke få konsekvenser for nordjyderne, der allerede har fået en VVM på efterforskningsboringen.

For andre skifergasglade lande – og eventuelt Nordsjælland, hvis Total-projektet dér nogensinde kommer så langt som til en efterforskningsboring – bliver spørgsmålet, hvordan det nye direktiv konkret vil blive fortolket.

Det vil tiden vise, hvis skifergasindustrien bliver udbygget i Europa. I hvert fald har EU-systemet med ændringerne til VVM-direktivet både strammet op og skabt et smuthul.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>