Snart kan der vanke milliardbøder for at sløse med persondata

Europaparlamentet har vedtaget en opdatering af EU’s regler om beskyttelse af persondata, og en væsentlig ændring i forhold til tidligere er en kraftig skærpelse af straffene. Det skriver GigaOm.

De nye regler vil betyde, at et firma frem over kan idømmes en bødestraf på op til 750 millioner kroner eller for store selskaber op til fem procent omsætningen. Dermed kommer strafferammen op i samme størrelsesorden, som EU tidligere har uddelt bøder for monopolmisbrug til eksempelvis Microsoft og Intel.

De nye regler vil også indebære større muligheder for EU-borgere for at få adgang til deres data i et brugbart format, ligesom databehandlerne skal opfylde visse krav til åbenhed om, hvordan data bliver behandlet.

Det bliver også et krav, at ingen domstol uden for EU har myndighed til at forlange oplysninger udleveret om en EU-borger. Det kan dog give en konflikt for databehandlerne, som både skal leve op til lovkrav i for eksempel USA og EU på samme tid.

Borgerne skal også kunne bede om at få deres personlige data slettet hos en databehandler.

Reglerne vil ikke kun gælde behandling af data inden for EU’s grænser, men vil gælde databehandling af EU-borgeres data over hele verden.

Forslaget er vedtaget af Europaparlamentet, men skal efterfølgende også vedtages af EU-Kommissionen og Ministerrådet. Derefter vil medlemslandene skulle efterleve de nye regler. Den proces må ikke tage for lang tid, lyder det fra parlamentet.

»Enhver yderligere udsættelse vil være uansvarlig. Europas Borgere forventer, at vi går videre med vedtagelsen af en stærk databeskyttelsesforordning for hele EU. Hvis der er nogle medlemslande, der ikke vil levere efter to års forhandlinger, bør flertallet fortsætte uden dem,« udtaler det tyske parlamentsmedlem Jan Philipp Albrecht fra De Grønne ifølge EU-parlamentets pressetjeneste.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>