Stort opkøb i USA skal redde Rambølls vækst

Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomhed, Rambøll, er i tæt samtale med flere mellemstore amerikanske rådgivningsvirksomheder om et opkøb. Det fortæller koncernchef Jens-Peter Saul til Børsen i forbindelse med dagens offentliggørelse af nøgletallene for sidste regnskabsår.


Rambølls koncernchef, Jens-Peter Saul, lægger op til et større opkøb i USA for at øge Rambølls vækst. Fra 2012 til 2013 voksede Rambølls omsætning kun tre procent, og det er slet ikke nok, hvis koncernens ambition om at fordoble omsætningen fra 2012 til 2016 skal nås.

»Vi har netop nu samtaler med en mindre kreds af interessante rådgivervirksomheder i USA. Vi er langt videre end de indledende sonderinger. Nordamerika skal være hjørnestenen i vores satsning på de internationale markeder, fordi efterspørgslen på rådgivning inden for miljø, energi og infrastruktur vil komme til at stige stejlt i de kommende år,« fortæller Jens-Peter Saul til avisen.

Læs også: Rambøll vil ansætte 10.000 efter rekordregnskab

Sidste år fortalte koncernøkonomidirektør Michael Rosenvold, at Rambøll havde især mellemstore rådgivningsvirksomheder i kikkerten.

»Vi vil ikke gå ind med 30 mand som rygrad i vores satsning på Nordamerika. Vi kigger på en pæn størrelse virksomhed. Det kunne godt være en med 1.000 mand,« sagde Michael Rosenvold.

Begge medlemmer af direktionen understreger dog, at opkøb skal være lønsomme, og at det er vigtigt at finde en virksomhed, der matcher Rambølls arbejdskultur.

Det har tilsyneladende vist sig svært at kombinere de to ting. For Rambøll lancerede allerede i 2008 et mål om at fordoble antal ansatte og omsætning frem mod 2013. Det erklærede den daværende topchef, Flemming Bligaard, i Børsen dengang.

Var det mål blevet opfyldt, skulle Rambøll have haft 15.000 ansatte i dag og en omsætning på 10 mia. kr.

Men Rambøll har netop rundet 10.000 ansatte, og omsætningen endte på 7,8 mia. kr. i 2013 – 200 mio. kr. mere end i 2012. Til gengæld er resultatet faldet fra 406 mio. kr. til 390 mio. kr. Ifølge en pressemeddelelse fra Rambøll skyldes det faldende resultat dog, at der var færre arbejdsdage i 2013 end 2012, og at en gammel voldgiftssag kostede Rambøll omkring 15 mio. kr. Desuden investerede virksomheden i forskellige produktivitetsforbedrende tiltag.

Læs også: Problemprojekter og en tabt arbejdsdag koster på Rambølls indtjening

»Hovedparten af vores forretning er meget sund og har forbedret sin performance i 2013 på trods af svære markedsvilkår. Det er også tilfældet i vanskelige markeder som for eksempel Finland, hvor vores forretningsenhed har forbedret sit resultat på trods af de nuværende negative effekter af finanskrisen i landet,« siger Jens-Peter Saul i pressemeddelelsen.


Danmark er fortsat Rambølls største marked, og i 2013 leverede den danske forretning sit bedste resultat nogensinde. Omsætningen steg med 100 mio. kr. til 2,9 mia. kr., mens driftsresultatet nåede op på 235 mio. kr. Det gav en driftsmarginal på 8,0 procent i Danmark mod 5,0 for den samlede koncern.

Efter at Jens-Peter Saul overtog rorpinden fra Flemming Bligaard, har han lanceret sine egne vækstmål – nemlig at koncernens omsætning skal fordobles mellem 2012 og 2016. Det vil kræve flere opkøb – ikke bare i USA.

»Vi vil fortsætte vores søgning efter nye større opkøb, særligt inden for miljø, energi og naturressourcer med særligt fokus på Nordamerika for at sikre en bedre balance i vores ydelsesportefølje og for yderligere at øge vores fodaftryk i vores højprioritetsmarkeder.«

Læs også: Cowi leverer rekordresultat efter katastrofeår

De gode regnskabstal fra både Rambøll og Cowi, er bevis på, at rådgiverne – også de mindre – har fået styr på forretningen efter nogle hårde år, mener Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

»Når de to toneangivende virksomheder i branchen leverer regnskaber af den karakter er det godt nyt for hele branchen. Samtidig viser FRI’s egne målinger, og den dialog jeg har med branchens øvrige virksomheder, at det ikke blot er de største virksomheder. der har haft et godt 2013. Det kendetegner store dele af branchen, at man i 2013 er begyndt at høste gevinsterne af det skærpede drifts- og markedsfokus, som virksomhederne blev tvunget til at have, da krisen ramte i 2008,« siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver i en pressemeddelelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>