Spørg læserne: Hvad driver en hævert?

Jens Randers spørger:

For 75 år siden kom jeg ofte hos den lokale skovfoged og legede med hans søn. Vor store oplevelse var at løbe ca. 200-300 meter ned i skoven, hvor der var en meget vandrig kilde. I forbindelse med den var der opstillet en ‘hævert’ – et jernaggregat med, så vidt jeg husker, en kuppelformet beholder, der vel kunne rumme en 5-10 liter. Aggregatet havde også en vippearm og afgav en dunkende lyd. Jeg husker, at ‘maskinen’ pumpede vand op i en vandbeholder, som var beliggende i baghaven ved skovfogedboligen, som var beliggende en del højere end kilden. Boligens vandforsyning kom herfra til en hane i bryggerset – formentlig af trykket fra vandet i beholderen.

Jeg har aldrig forstået, hvad der drev hæverten, og hvordan den kunne løfte vandet op i den højere beliggende beholder uden hjælp af nogen motorkraft eller anden kraftkilde. Der er ikke nogen, der har kunnet forklare mig, hvad der drev hæverten. Kunne det være et overtryk dannet i den nævnte kuppelbeholder?

Har du et bud, så skriv i kommentarfeltet herunder:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>