66 høringssvar til VVM-rapport om skifergas-boring

66 borgere og organisationer har indsendt kommentarer til Frederikshavn Kommunes VVM-redegørelse i forbindelse med olieselskabet Totals og Nordsøfondens planer om en efterforskningsboring efter skifergas i kommunen. Høringsfristen udløb mandag.

Landindspektør Lene Morthensen fra Frederikshavn Kommune betegner 66 indsigelser som mange – ikke mindst fordi VVM-redegørelsen kun omfatter Totals tilladelse til at bore et fire kilometer dybt hul og udtage en kerneprøve.

Læs også: Smuthul i nyt krav om miljøvurdering ved skifergasboringer

Kun hvis boringen viser, at der er de rette skiferlag i dybet, vil Total gå videre med at teste indholdet af gas ved hjælp af hydraulisk frakturering. Men så skal der en ny VVM-rapport og godkendelse til, forklarer hun:

»Vores oplevelse fra borgermøder er, at folk er bekymrede for miljøpåvirkningen fra frakturerings-processen. Men det er altså ikke det, der er på tale nu,« siger hun.

Hun tilføjer, at også en del af indsigelserne mod VVM-redegørelsen og lokalplanen ser ud til at omhandle modstand mod hydraulisk frakturering i stedet for konsekvenserne af en efterforskningsboring.

Læs også: Analyse: Radioaktive materialer giver ingen problemer for dansk skifergas

Flere miljøorganisationer, som nu har offentliggjort deres indsigelser, angriber netop kommunen for at se for isoleret på sagen, når VVM’en kun beskæftiger sig med konsekvenserne af en efterforskningsboring.

De opfordrer i stedet kommunen til at lade sagen gå om og inddrage hele indvindingsprocessen, inklusive den omdiskuterede fracking-metode, hvor skiferlagene sprækkes op ved hjælp af vand med forskellige kemikalier i.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) kalder for eksempel faseopdelingen for ’kunstig’:

’Det vil ikke give nogen mening at udføre prøveboringen, hvis der ikke kan gives tilladelse til hydraulisk frakturering efterfølgende, og derfor betragter DN kun fase 1 som et “halvt projekt,”’ skriver organisationen i sit høringssvar.

DN har netop skrevet et brev (pdf) til Folketingets Miljøudvalg, hvor de opfordrer politikerne til at tage stilling til, hvorvidt skifergas skal være en del af Danmarks energiforsyning, inden man starter en efterforskningsboring i Nordjylland.

VVM-redegørelsen kan læses her (pdf).

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>