6700 færre elever har valgt naturfag i gymnasiet

Ny rapport fra Undervisningsministeriet bekræfter naturfagslærernes værste frygt : Antallet af gymnasieelever, der vælger naturvidenskabelige fag, er styrtdykket, siden regeringen sidste år gjorde det muligt for elever med matematik B at fravælge kemi, fysik, biologi og naturgeografi på B-niveau.

Er du synlig for arbejdsgiverne? Læg dit cv på Jobfinder

Allerede i marts offentliggjorde Ingeniøren en foreløbig undersøgelse fra de naturfaglige lærerforeninger, der viste, at eleverne på en række stx- gymnasier i stor stil droppede de naturfaglige fag. Nu viser en officiel redegørelse fra Undervisningsministeriet, at tendensen er gældende for hele landet: Næsten 40 procent færre elever har valgt fysik på B-niveau, mens faldet er 34 procent for kemi B.

Frank Lisberg Borum, formand for fysiklærerforeningen ærgrer sig:

»Tallene bekræfter desværre vores egne tal. Udviklingen går stik imod regeringens ambitioner om at styrke naturvidenskaben. Loven bør derfor rulles tilbage,« fastslår Frank Lisberg Borum.

I reelle tal svarer det til, at antallet af elever, der vælger fysik og kemi på B-niveau er faldet med 1.400, mens biologi og naturgeografi har oplevet et samlet fald på 5.300 ud af godt 30.000 gymnasieelever.

Kritikere af lovændringen har tidligere peget på, at faldet kan få betydning for hvor mange, der senere vælger et naturfagligt-teknisk studium:

»Fysik, kemi og biologi er nogle af de fag, der trækker unge som ellers ikke interesserer sig for det naturvidenskabelige område, til ingeniørfaget. Fagene virker som dykkerbriller på de unge. Pludselig opdager de en fantastisk verden, de slet ikke vidste eksisterede,« forklarede Kåre Press-Kristensen, rekrutteringskonsulent fra DTU Miljø til Ingeniøren i marts.

Læs også: DI: »I dag bliver ingen forarget, hvis du ikke kan regne«

Lovændringen blev indført for at få flere til at vælge matematik, så eleverne ikke behøvede at tage matematik som suppleringsfag efterfølgende.

Og ændringen har da også ført til, at andelen af stx-studenter med mindst matematik B er vokset fra 78 procent til 84 procent af alle stx-studenter.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) glæder sig over fremgangen, men erkender, at lovændringen har en uheldig bagside:

»Det er positivt, at endnu flere stx-studenter nu får matematik B. Det var hovedformålet med lovændringen. Det er dog bekymrende, at et stort antal fravælger naturvidenskab B. Det har ikke været hensigten,« skriver Christine Antorini i en pressemeddelelse.

»Jeg vil nu drøfte situationen med partierne i gymnasieforligskredsen,« oplyser hun.

Ifølge Frank Lisberg Borum viser udviklingen, at regeringen ikke vil få opfyldt sin ambition om at mindske antallet af suppleringskurser:

»Som jeg læser tallene, bliver der ingen besparelser, da 1.419 ekstra matematik B eksaminer bliver til et fald på 1.423 fysik B og kemi B eksamener. Derudover bliver der et stort tab af naturvidenskabelig dannelse som følge af de langt færre elever, der vælger biologi og naturgeografi,« forklarer Frank Lisberg Borum.

Læs også: Gymnasiereform koster potentiel ingeniørarbejdskraft

Undervisningsministeriets tal viser, at naturgeografi B har oplevet et fald på 50 procent, mens biologi B har haft en fald på 33 procent siden sidste års lovændring.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ingeniørforeningen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>