90.000 ansatte har adgang til patientjournaler: Stikprøver er eneste kontrol

Alt for mange ansatte i sundhedsvæsenet har adgang til at se de elektroniske patientjournaler, mener lektor Kent Kristensen fra Syddansk Universitet. Op mod 90.000 ansatte kan se indholdet af journalerne, skriver Jyllands-Posten.

»Der er for mange i sundhedsvæsenet, der har adgang til patientoplysninger i dag. Selv når en sundhedsansat opererer inden for lovens grænser, mener jeg, at politikerne har givet vedkommende al for megen adgang til oplysninger om patienterne. Endnu værre er situationen naturligvis, hvis en sundhedsansat opererer uden for lovens grænser og ser i patientjournaler, som vedkommende intet har med at gøre,« siger Kent Kristensen til Jyllands-Posten.

Han påpeger, at det eksempelvis kan være problematisk, at en social- og sundhedsassistent kan se i en patients journal, at patienten for 10 år siden har modtaget psykiatrisk behandling, selvom den oplysning ikke er relevant for den aktuelle pleje.

Læs også: Patientjournal-lusker fyret – nu skal software finde flere data-snagere

De mange personer, som har adgang til oplysningerne, øger også risikoen for misbrug. I dag foregår kontrollen de fleste steder udelukkende ved brug af stikprøver. Der føres log over, hvem der tilgår journalerne, men der er ingen systematisk overvågning af misbrug ud over stikprøverne.

Læs også: Efter kritik: Sådan sikrer vi Fælles Medicinkort mod misbrug

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>