Aarhus-studerendes elbil skal køre 1.000 km per kilowatttime

Aarhus Universitet er med til Shell Eco-marathon for anden gang med bilen Zenith33, der kører i klassen for sol- og eldrevne biler. Karosseriet er en kopi af PAC-car, som universitetet i Zürich har gennemtestet og udviklet over flere år.

Aarhus Universitet har købt retten til at bruge det ydre design, men i år planlægges små forbedringer i aerodynamikken på det selvbærende kulfiberkarosseri – blandt andet efter et besøg i Velux’ vindtunnel i Østbirk i december sidste år.

Sidste år blev bilen nummer 5 ud af 27 med 661 km per kWh. I år satser de studerende på at nå op på 1.000 km per kWh.

Den årlige universitetskonkurrence for specialdesignede biler er over os. Danmark bliver i år repræsenteret af tre hold fra Aalborg, Aarhus og DTU, der skal dyste om, hvem der kan køre længst på, hvad der svarer til én liter benzin.

3.000 studerende på mere end 220 hold deltager i årets konkurrence for europæiske og afrikanske universiteter. Sidste år var 30.000 tilskuere vidner, da DTU’s Roadrunners snuppede førstepræmien inden for kategorien for bybiler.

»Bilen fungerede ganske glimrende, da den endelig kørte sidste år, men det var ikke et optimalt motorsetup, fordi vi var i tidsproblemer. Så det endte med en kompromisløsning. Vi havde en motor med planetgear og kædetræk. Nu har vi tandhjulstræk i stedet,« siger Simon Zdrenka fra Aarhus Universitet, som har været med, siden starten med arbejdet med Zenith33 gik i efteråret 2012.

Det var en motor, som var nem at lave motorstyring med og meget pålidelig.

»I år har vi prioriteret at forbedre udsynet højt. Sidste år havde vi nogle problemer med ruderne og refleksioner inde i kabinen. Det er blevet meget bedre nu,« fortæller Simon Zdrenka.

»Desuden har vi fået keramiske lejer i hele bilen fra Ceramicspeed, som sponsorerer holdet. Helt nyt motorophæng og motorstyring. Vi har opdateret vores batteri-management-system, og sågar vores solcellekonverter er blevet optimeret. Generelt har vi optimeret næsten alle komponenter,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>