Beredskabsstyrelsen: Ikke godt at hjemmesiden gik ned under sirenealarm – men ikke kritisk

»Det var ikke godt, men jeg mener ikke, det var kritisk at hjemmesiden gik ned,« siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen Thomas Dybro Lundorf.

Ordene falder på baggrund af episoden i fredags, hvor samtlige i hele Midt- og Vestsjællands politikreds gik i gang ved en fejl. Det skulle bare have været sirenerne i Ringsted, der skulle have lydt som følge af en brand.

I forbindelse med episoden var Beredskabsstyrelsens hjemmeside utilgængelig i en periode, hvilket betød at borgere der bevægede sig ind på brs.dk i håb om at få svar på, hvorfor sirenerne i en væsentlig af landet, var gået i gang, gik forgæves. Og naturligvis bør hjemmesiden være tilgængelig, erkender Thomas Dybro Lundorf.

»Jeg har snakket med de relevante folk her i styrelsen i forhold til at få fulgt op på det med vores egen hjemmeside. Hvor lang tid den var nede, og hvad der fik den til at gå ned, det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt.«

Beredskabsstyrelsen vil nu bede om en redegørelse fra organisationens hosting-leverandør. Når kommunikationschefen alligevel ikke finder det direkte kritisk, at siden var utilgængelig, mens sirenerne bamlede løs, skyldes det flere ting.

Dels var fejlvarslingen politiets ansvar, og det var derfor primært politiets ansvar at kommunikere ud om fejlen, påpeger han. Og så viser undersøgelser, at mindre end 10 pct. af danskerne søger ind på myndigheders hjemmesider i forbindelse med en beredskabshændelse.

Læs også: Sirenen lød og det digitale Danmark dumpede…

90 pct. får deres informationer via medierne, herunder TV2 og public service-stationen DR, som har en særlig forpligtigelse til at viderebringe beredskabsmeddelelser, forklarer Thomas Dybro Lundorf.

Han peger på, at det er naturligt, at folk får besked via eksempelvis DR’s forskellige platforme frem for myndigheders hjemmesider, netop fordi, det nok er de færreste der ved, at eksempelvis brand sorterer under politiet, nukleare hændelser under Beredskabsstyrelsen, mens en pandemi ville ligge under Sundhedsstyrelsen.

»Vi ved, at folk ikke ved, hvilken myndighed det drejer sig om. Derfor kigger de på medierne, Det er det, der er det væsentligste at sige i den sammenhæng. Det er der, borgerne får deres informationer fra,« siger Thomas Dybro Lundorf og tilføjer:

»Når det er sagt, så er det godt også at kommunikere via egne hjemmesider, hvis man vel at mærke ‘ejer’ krisen,« siger han med henvisning til, at det gjorde Beredskabsstyrelsen altså ikke dette tilfælde.

Alligevel var styrelsen dog aktiv på den social medietjeneste Twitter. Ifølge Thomas Dybro Lundorf havde styrelsen således i løbet af seks minutter tweetet om, at Østjyllands Politi havde sat de sjællandske sirener i gang ved en fejl.

»Vi er klar over, at det fra myndighedernes side var en lidt skidt fredag, for at sige det mildt. Og i og med Beredskabsstyrelsen har en tværgående funktion i beredskabssammenhæng og en andel i sirenevarslingssystemet, gav det god mening at bruge Twitter i situationen,« siger han.

Der har også været forlydender om, at både politiets hjemmeside og kontaktnummer 114 skulle have været utilgængelig i forbindelse med sirene-fejlen. Men det afviser kommunikationsrådgiver ved Thomas Kristensen. Han vil dog ikke afvise, at der både på hjemmeside og telefon kan have været en smule længere svartid end normalt, men altså ikke noget, der skulle bevirke, at hverken den ene eller den anden kommunikationsform har været utilgængelig:

»Vi har fået et teknisk svar fra vores leverandør (af hjemmesiden, red.), og det har ikke været sådan, at svartiderne har været væsentligt længere. Den er gearet til at skulle håndtere et stort pres, når det virkeligt gælder,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>