Beskyt den usikre XP-installation med ny browser

Holder din svigermor – eller du selv – fast i Windows XP, selvom styresystemet nu er sendt på pension og ikke længere får sikkerhedsopdateringer fra Microsoft?

Så er det som minimum en god idé at droppe Internet Explorer og skifte til Firefox, Chrome eller andre alternativer. Det skriver Infoworld.com.

Når Microsoft fremover sender patches ud en gang om måneden til alle nyere styresystemer og til en stribe forskellige versioner af Internet Explorer, vil det være en fest for hackere, som kan bruge opdateringerne til at spotte huller i Windows XP.

Mange af de huller, der bliver lappet, vil nemlig gå igen mellem XP og de nyere versioner af Windows, og så kan hackere ved at kigge nærmere på den løsning på et sikkerhedshul, som Microsoft sender ud, ofte gennemskue og misbruge hullet gennem reverse engineering.

Det samme gælder huller i Internet Explorer, som vil blive lappet, hvis browseren kører på Windows Vista eller nyere, men altså ikke på Windows XP-installationer. Dermed får hackerne løbende et større og større katalog af sikkerhedshuller, som står åbne hos XP-brugerne.

En gennemgang af alle sikkerhedsopdateringer fra Microsoft i perioden juli til december 2013 viser, at over halvdelen af de huller, som gik igen på alle platforme, var i Internet Explorer, mens under halvdelen var i styresystemet selv. Dermed kan man ved at skifte browser i hvert fald få elimineret en del af de potentielle angreb, en hacker vil kunne forsøge sig med.

Andre browsere vil typisk selv håndtere egne sikkerhedsopdateringer direkte fra producenten.

Microsoft lappede i øvrigt et kritisk hul i Internet Explorer 1. maj, uden for den normale månedlige rytme, og valgte her også at patche hos XP-brugerne. Men det var en undtagelse, som man ikke skal forvente at se gentaget.

Læs også: Microsoft lukker kritisk hul i Internet Explorer – også i XP

Det bedste sikkerhedsråd er selvfølgeligt at stoppe med at bruge Windows XP, men nogle bliver på grund af gammel hardware uden drivere til nyere styresystemer eller gammel software nødt til at fortsætte brugen af styresystemet, som blev lanceret i 2001.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>