Blog: Amanda, Polsag, Proask, [indsæt selv]…

Nogle mener at det offentlige er for dårlige til at bestille it-projekter.
Andre mener, at leverandørerne ikke er dygtige nok.
Den sande historie er selvfølgelig begge dele, og så hører det også med, at det private ganske enkelt er bedre til skjule, når det går galt.

Fortæl “din værste historie”

Der følger tit en selskabsleg med, når jeg holder workshops om agil udvikling. Den hedder “Fortæl din værste historie”.
Det er en meget simpel øvelse. Man stiller sig i en rundkreds, og hver deltager har 90 sekunder til at fortælle den mest tåbelige historie fra et udviklingsprojekt.
Gennem årene har jeg hørt mange historier om dårlig projektledelse, forkerte måder at købe ind på, rumraketten til fast pris og chefer, der skulle bestemme det hele. Også det, de ikke vidste noget om.
En enkelt historie har bidt sig fast. Den vinder.

Afregningssystemet

Forestil dig et system, der skal afregne forbrugsafgifter for danske forbrugere. Med rigtig mange nuller bag, når vi taler om den samlede, årlige fakturering.
Ingen nævnt, ingen glemt. Jeg nævner hverken branche, type, platform, leverandør eller noget andet. Men et stort system.
Systemet er udviklet for mange år siden. Af én person. Og siden videreudviklet af mange, men med opfinderen som arkitekt og idémand.
Organisationen udvides, alt vokser, og der skal reorganiseres. Hvem skal så være hans chef?

Det er tosset

Nogle gange overgår sandheden fantasien. Nej, ledelsen kan ikke blive enige om, hvem der skal være hans chef. Så man fyrer ham.

(Pause)

Siden bruger et team af udviklere flere år på at finde ud af, hvordan systemet hænger sammen. Fakturaer, der udsendes, er ikke nødvendigvis korrekte. Man ved, at systemet ikke kan regne. Og man holder det hemmeligt.

Store systemer = store fejl

Vi har ikke set det sidste “Amanda”, “Polsag”, “Proask” fordi mange har en drøm om at købe/levere/designe “det store system”. Bigger is better. Og kombinationen af store systemer og menneskelig idoti er en giftig cocktail. Derfor.

Ordet er frit. Fortæl “din værste historie” her på siden, eller i din udviklingsafdeling. Det er sundt nok.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>