Blog: Lader du dig friste af jobopslag?

Jeg må tilstå at jeg har været med til at grine af Martin Thorborgs jobopslag og jeg har også delt en latter over andre tilsvarende opslag. Når han ligefrem bliver arrig over reaktionen, så griner jeg igen mens jeg overvejer at sende en rulle tudekiks. Men problemet med at tiltrække de dygtigste udviklere er faktisk ret interessant, for hvordan gør man det?

Gennem tiden har jeg læst en lang række jobopslag og gjort mig nogle taker om hvad der virker og ikke virker for mig.

Hold igen med selv-anprisningerne

Jeg ved godt at alle startups er de mest fantastiske virksomheder, der tilbyder de mest fantastiske kollegaer, holder til i fantastiske lokaler med en fantastisk udsigt og har en eller anden speciel fantastisk medarbejdergode. Men når jeg læser det i et job-opslag lyder det mest af alt som en TV-shop reklame og det smitter af på min tillid til resten af opslaget.

Selvfølgelig er det parametre som jeg vil bedømme en eventuelt arbejdsgiver på, men efter min mening er det mere ting der egner sig til at vise frem end at fortælle om. Så hvor fantastisk det hele er skal måske gemmes lidt til jobsamtalen?

Hav et klart formål for virksomheden

Skal jeg tiltrækkes af et jobopslag skal jeg sidde tilbage med tanken ‘det lyder godt nok som et interessant projekt’. Det kan godt være at produktet i sig selv ikke er særlig interessant, men så skal der være nogle features eller underliggende metoder der virkelig skal tiltrække sig opmærksomheden. Kan man for eksempel tænke sig noget mere kedeligt end at skulle kode regnskabsprogrammer som Martin Thorborg søger folk til? Det kræver lidt en gulerod for at få det til at virke tiltrækkende, crowdsourcing og datamining kunne være den gulerod.

Jobopslaget skal absolut indeholde en godbid og ved en efterfølgende samtale skal der endnu mere kød på. For nogle virksomheder at det lidt af en balancegang mellem at tilbyde noget interessant og at holde lidt på nogle forretningshemmeligheder.

Hvad kan I tilbyde mig

Martin Thorborg fokuserer i sin video blog meget på at kunne tilbyde udviklere at arbejde på en ny kodebase der derfor ikke er tynget af teknisk gæld. Det er rigtig godt ramt at kunne fokuserer på hvad virksomheden rent fagligt kan tilbyde mig. Tilbuddet om ‘Ny Kode’ tror jeg dog lidt er en silver bullet som Martin Thorborg har stirret sig blind på. Personligt vil jeg hellere arbejde på noget velstruktureret kode under moden udvikling hvor der bliver taget hånd om teknisk gæld end ny kode udviklet under cowboyder-principper og derfor fuld af teknisk gæld efter bare et halvt år.

Men det vigtige er at virksomheden reflekterer over hvad den kan tilbyde mig rent fagligt. På den måde er Martin Thorborgs ide ikke forkert, men det er bare en af flere muligheder.

Derudover skal man passe på med klichererne som let kan give bagslag. Mange gange har jeg set formuleringer i stil med: “Du er en team-player og kan lide at arbejde i et agilt miljø, hvor tempoet er højt.” Og inde i mit hovedet er der der en lille stemme der oversætter: “Du komme til at lave workarounds for dine kollegaers mangler for vi har ikke tid til at gøre det ordentligt.”

Opremsningen af teknologier

Jeg vil gerne vide hvilke teknologier jeg skal arbejde med og jeg må også tilstå at visse teknologier lidt er en deal-breaker for mig. Men når det er sagt, så tror jeg at man skal passe på med at stille det alt for skarpt op som ‘du skal have X års erfaring med ‘. En god udvikler er for mig ofte en generalist som forholdsvis let kan blive produktiv uanset teknologien.

Men det kommer selvfølgelig an på den mere specifikke rolle der skal udfyldes. Hvis virksomheden specifikt har brug for en tech-guru der kan støtte et hold af junior-udviklere, så kræver det mere konkret erfaring end hvis man bare skal indgå i et team af senior-udviklere.

Hvad kan tiltrække dig?

Det der kan tiltrække mig ville helt klart være det interessante projekt. Hvad det kunne være er jeg ikke helt klar over, for hvis jeg vidste det var jeg jo nok godt på vej til at blive selvstændig. Derudover er der nok nogle mulige deal-breakers både vedrørende teknologivalg og virksomhedskultur. Men hvad kan tiltrække dig og hvordan skal en virksomhed tiltrække sig din opmærksomhed?

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>