Derfor får jyderne snart hurtigere internet




I næste måned åbner der et nyt internet-knudepunkt i Skanderborg ved Aarhus.

Det drejer sig om den såkaldt DIX (Danish Internet eXchange), hvor flertallet af de danske internetudbydere udveksler trafik med hinanden.

DIX’en drives i dag af det DTU-baserede i2, der er en fortsættelse af UNI-Cs Forsknings- og samfunds division, der i starten af 2013 blev virksomhedsoverdraget til DTU.

I dag findes DIX’en to andre steder i Danmark – ved DTU i Lyngby og i Interxions datacenter i Ballerup – begge steder nord for København.

Og nu åbner der så snart en tredje og jysk udgave i Skanderborg.

“Alt andet lige betyder det hurtigere og billigere internetforbindelser for de jyske erhvervsvirksomheder, der har et meget stort internet-behov,” siger Martin Bech, som er direktør i i2, til Computerworld.

Derfor er det hurtigere og billigere
Han forklarer, at de billigere forbindelser skyldes, at lokale virksomheder omkring Aarhus- og Skanderborg-området nu kan nøjes med korte, dedikerede forbindelser til den nye DIX frem for lange kabler til Ballerup og Lyngby i Københavnsområdet.

“De virksomheder har sikkert den slags forbindelser i dag, men det foregår typisk igennem et teleselskab og til teleselskabets priser. Ved at tilmelde sig DIX’en bevæger de sig ind på et engros-marked med engros-priser uden et fordyrende mellemled i form af et teleselskab,” fortæller Martin Bech.

Et eksempel, hvor hurtigheden betyder noget, kunne være en telekonference mellem to virksomheder.

“Det er ikke sikkert, at en kunde kan mærke forskel på få millisekunder ved almindeligt internetbrug, men vi har udført forskningsmæssige forsøg med musikere, der spiller sammen over nettet, og der skal jeg love for, at der betyder få millisekunders forsinkelse alt,” forklarer Martin Bech.

Han nævner samtidig, at der ved tilmelding til DIX’en er en række etableringsomkostninger som eksempelvis udstyr og etableringen af en række IP-adresser.

Almindelige borgere i Jylland vil næppe komme til at opleve den store forskel på oprettelsen af den nye DIX, indtil der kommer nogle lokale indholdsleverandører, der streamer store mængder af data ud til kunderne.

Et opgør med København
Med udvidelsen i det jyske forventer i2, at blandt andre udbydere af by- og bolig-net samt medie- og indholdsudbydere vil tilslutte sig DIX’en. Udviklingspunktet kommer til at ligge i Nianets datacenter i Skanderborg, hvor den officielle åbning finder sted den 11. juni.

Nianet er i dag ejet af 16 el-selskaber, der i forvejen er godt repræsenteret i Danmarks hovedland.

“For os, der har arbejdet med internetinfrastruktur i mange år, står DIX’en som noget ganske særligt. Der er ikke mange, der ved det, men DIX’en har været en meget væsentlig faktor for udbredelsen af billige og hurtige internet- og hosting-tjenester i Danmark,” forklarer Nianets administrerende direktør Rasmus Helmich i en pressemeddelelse.

“Så vi er supertilfredse med, at DIX’en valgte os til deres udvidelse til Jylland. Vores jyske DIX vil også give en mere jævn fordeling af internettrafikken i Danmark, som historisk set har været centreret i retning af København,” fortsætter Rasmus Helmich i pressemeddelelsen.

Læs også:
Hjertekammeret i Danmarks internet får ny adresse

Nyt dansk web-knudepunkt udfordrer DIX



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>