Drone-eftersøgning efter MH370 forbedrer kort over havbunden

De australske myndigheder kortlægger netop nu 60.000 km2 havbund i jagten på det forsvundne fly fra Malaysia Airlines. Disse data bliver offentligt tilgængelige, og forskere opfordrer nu til, at der også indsamles dybdedata andre steder i verdenshavene, skriver BBC.

»De dybdemålingsdata, der indsamles i forbindelse med eftersøgningen af MH370, vil komme til at tilhøre den australske stat. Deres betydning gør, at de bliver offentligt tilgængelige via både australske og internationale databaser,« oplyser de australske myndigheders koordinerende enhed i eftersøgningen på MH370 til BBC.

De dårlige data om havbunden vest for Australien viste sig blandt andet ved, at en af eftersøgningens robot-ubåde uventet nåede sin dybdegrænse på 4.500 meter. Nogle steder viste havet i området sig at være over 7.800 meter dybt.


Robot-ubåden Bluefin-21 nåede sin maksimale dybde på 4.500 meter på sit første dyk, da havet viste sig at være over 7.800 meter dybt.

To forskere fra den amerikanske myndighed for hav- og atmosfæreforhold, Noaa, har i en artikel undersøgt de tilgængelige dybdedata fra området.

»Vidensniveauet om havbunden i MH370’s eftersøgningsområde er dårligt, men typisk for de fleste af Jordens have, særligt på den sydlige halvkugle,« skriver de ifølge BBC.

Kortlægningen af havbunden er ifølge forskerne så ringe, at kortlægningen af Mars er 250 gange bedre på den lodrette akse og 15 gange bedre på den vandrette akse.

»I mange fjerne havområder er hovedparten af de tilgængelige data stjernenavigerede, analoge målinger, fordi systematisk udforskning af havbunden lader til at være standset i starten af 1970’erne,« skriver de ifølge BBC i en artikel i American Geophysical Unions blad. Forskerne sammenligner de gamle målingers dækning af havbunden med, hvordan det amerikanske motorvejsnet dækker USA.

De nye data vil blandt andet kunne hjælpe forskere, der søger viden om fiskearters levesteder eller leder efter mineralressourcer på havbunden.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>