DTU-studerende finder det billigste mobil-abonnement med Hadoop og Amazons sky

Hvis du har et mobilforbrug på 2 gigabyte data, 3 timers tale og 200 sms’er om måneden, og er på udkig efter et abonnement med medfølgende mobiltelefon, hvad skal du så vælge, hvis det skal være den billigste løsning?

Det kan være en kompliceret affære at finde frem til det rigtige mobilabonnement. Især hvis det billigste abonnementet med en medfølgende telefon skal findes, der passer til ens eget forbrug i forhold til taletid, data og sms’er.

Men den nød mener Lars Libak, der studerer Softwareteknologi på DTU, at have knækket med hjemmesiden fonpriser.dk

Her kan brugerne indtaste, hvilket mobilforbrug de har, hvorefter systemet oplister de billigste smartphone-abonnementer med tilhørende telefoner.

Data om de enkelte abonnementer bliver automatisk hentet fra de forskellige operatørers hjemmesider en gang i døgnet. Herefter blive de sammen med forbrugsdata sendt til Amazons sky-tjeneste EC2, som regner på de kombinationsmuligheder.

Har man eksempelvis behov for 2 timers tale, 10 gigabyte data og 700 sms’er er der tale om et forbrugsmønster, mens 1 times tale, 5 gigabyte data og fri sms er et andet. Der er selvsagt en del kombinationsmuligheder.

Faktisk så mange, at en almindelig server, som Lars Libak forsøgte sig med, da han startede på projektet for år tilbage, viste sig ikke at fungere til opgaven.

»Når jeg indtaster et forbrug, skal den gå ind for hver mobil, og for hvert abonnement for den mobil, udregne en pris – og det er pænt mange udregninger,« siger han.

Big Data-værktøj

Lars Libak anvender en service til beregningen hos Amazon kaldet Amazon Elastic MapReduce til behandling af de store datamængder i form af input fra forskellige forbrugsmønstre. Tjenesten kører via open source frameworket Hadoop, som ofte bliver kædet sammen med Big Data-behandling. Hadoop sorterer sorterer inputtet og sender de billigste løsninger retur, som bliver vist på forsiden af fonpriser.dk.

»Jeg var ikke den mest erfarne koder, da jeg gik i gang med projektet, men jeg var meget opsat på at få det igennem. Jeg har siddet mange timer foran computeren og arbejdet på at finde ud, hvordan Amazon, Hadoop og Mapreduce fungerer,« siger Lars Libak.

Udregningen tager også højde for, hvad den ekstra time vil koste, hvis brugeren eksempelvis har et forbrug på fire taletimer, mens der kun er tre taletimer inkluderet i abonnementet.

»Det kan sagtens vise sig stadigt at være den billigste løsning samlet set, selvom den ekstra time koster lidt,« fortæller han.

Fonpriser.dk, der kører Drupal, kobler en gang i døgnet op til Amazons skytjeneste og modtager et sæt nye beregninger. Det er altså ikke noget, der sker dynamisk, hver gang en bruger besøger siden.

»Jeg valgte at fokusere på at lagre data. Det vil sige, den udregner de billigste priser og lagrer alle kombinationer af forbrug. Så det er en tabel, jeg trækker fra i gang i døgnet,« fortæller Lars Libak og fortsætter:

»Jeg kunne også udregne dynamisk hver gang, men det ville kræve en masse servere, skulle køre, bare for at holde siderne oppe.«

Var nødt til at bruge lommeregner

Idéen til projektet fik Lars Libak, da han selv var på udkig efter en ny mobiltelefon:

»Jeg var selv frustreret over, da jeg skulle finde en ny mobil, at jeg ikke kunne sammenligne priserne i forhold til, hvad der var fordelagtigt for mig at købe. Jeg var nødt til at sidde med en lommeregner og regne på de forskellige abonnementer.«

Der er også andre hjemmesider til sammenligning af mobilabonnementer, men Lars Libak mener, der er plads til forbedring.

»De tjenester, der var, kunne jeg ikke rigtigt bruge til noget. De viser bare, hvad minimumsprisen er, men ikke set i forhold til det forbrug, man har,« siger han.

Forretningsmodellen for fonpriser.dk er foreløbigt en såkaldt affiliate løsning. Det vil sige, at Lars Libak får et beløb, hver gang bruger klikker videre ind på en hjemmeside og køber en telefon. Det er dog ikke alle mobilselskaber, der understøtter sådan en affiliate-aftale, de indgår dog alligevel i prisopgørelsen. Det er imidlertid også mere personlig motivation en økonomisk gevinst, der har været drivkraften bag projektet, påpeger Lars Libak.

»Jeg har gjort mere ud af, at gøre siden brugbar end at tjene penge på det.«

Foreløbigt gør fonpriser.dk det muligt at sortere mobiltelefoner med abonnement efter pris. I version 2.0 af fonpriser.dk forventer Lars Libak, at abonnementer kan sammenlignes baseret på forbrug – uden der nødvendigvis følger en mobiltelefon med.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>