Efter Se og Hør-skandalen: Disse virksomheder ved alt om dig




Hvis du ikke har noget at skjule, har du heller ikke noget at være bange for. 

Sådan har mantraet længe lydt fra fortalerne for mere overvågning – databaseret eller ej. 

Ikke desto mindre har Se og Hør-skandalen med bestikkelse af en IBM-ansat med indsigt i dankorttransaktionerne hos Nets åbnet Pandoras Æske for mere eller mindre vilde scenarier af overvågning af kendte og ukendte danskeres digitale liv. 

Hvad enten vi har noget at skjule eller ej. 

Derfor er det en politisk sag 
Computerworld har spurgt Teleindustriens direktør, Jakob Willer, om det er muligt for teleselskaberne at snage med i din og min færden på internettet via den såkaldte sessionslogning, hvor vores computeres IP-adresser samt de besøgte IP-adresser bliver loggede. 

Og her lyder svaret: Ja, den slags er muligt.

Jakob Willer indleder med at forklare, at IP-adresser relativt nemt kan oversættes til rigtige navne eller hjemmesider.

Dermed er det muligt for et teleselskab at følge med i, hvad en navngiven person hjemme i privaten har besøgt af hjemmesider i løbet af det seneste års tid. 

“På trods af, at vi ikke har haft nogen sager i lighed med Se og Hør-sagen, er der selvfølgelig en risiko for utilsigtet overvågning. For når man konstruerer disse datasæt, er der hurtigt nogen, der får en ‘god’ idé,” lyder det fra Teleindustriens direktør. 

Her nævner han ud over Se og Hørs ‘gode’ idé om at bestikke en it-medarbejder med adgang til kendissers dankort-transaktioner også Skats forsøg på at bruge telelogning til at fælde danskere i udlandet, der er skattepligtige i Danmark. 

Jakob Willer pointerer i den sammenhæng, at politikerne har et stort ansvar for at fjerne den slags risici for datamisbrug ved at minimere antallet af dataindsamlinger om danskerne. 

“I teleindustrien er det dog meget tvivlsomt, at udleveringer af datasæt sker, fordi det kun er sikkerhedsgodkendt personale i de såkaldte politigrupper, der har adgang til internet-data,” siger han. 

TDC strammer op alle steder 
Sikkerhedsgodkendt eller ej, så medgiver Jakob Willer samtidig, at hele Se og Hør-skandalen har givet anledning til, at stort set alle teleselskaber og andre virksomheder har måttet kigge indad og stramme op på deres interne procedurer.


Artiklen fortsætter på næste side…


Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>