Ekstra Bladets kilde: IBM-ansatte kigger på de kendtes data

Også IBM bliver nu rullet ind i sagen om Se og Hørs overvågning af kongelige og kendtes kreditkortinformationer.

For ifølge Ekstra Bladet skulle flere tidligere kollegaer være velvidende om, at den hemmelige kilde i flere ombæringer skaffede sig adgang til dataene, uden det førte til, at nogen skred ind.

Avisen har talt med en ansat, der tidligere har arbejdet sammen med den hemmelige kilde. Den ansatte ønsker at være anonym af hensyn til sagens karakter, men siger:

»Det er almindeligt kendt, at man ikke nødvendigvis kun hiver data ud i arbejdsøjemed. En del af arbejdet er jo at se på data, og det virker helt naturligt for en, som sidder og kigger på tal hele dagen. I stedet for at kigge på en helt tilfældig (persons data, red.), er det jo så sjovere at se på en kendt,« siger kilden.

Han bekræfter desuden, at kildens adgang har været til oplysninger om dankort, Mastercard, Betalingsservice og NemID.

Læs også: IBM om Se og Hør-skandalen: ‘En rigtig alvorlig sag’

Informationerne er blevet sendt til journalisterne gennem SMS, og det er formentlig sket ved hjælp af en trigger-funktion, der er indbygget i IBM’s DB2-system, siger Version2’s blogger Poul-Henning Kamp, som Ekstra Bladet har talt med.

»En DB2-database er en ganske stor database, man kan købe hos IBM. Det er en ældre model, men ganske glimrende, og den kan en frygtelig masse ting,« siger han.

Læs også: Man får hvad man betaler for

Ifølge Poul-Henning Kamp kan der være mange, der har haft adgang til at sætte sådan en trigger op. Det afhænger dog af, hvordan IBM har skruet deres it-afdeling sammen.

»Tystys-kilden kunne kun gøre det i bestemte tidsrum, for ellers ville man fatte mistanke. Triggeren opsættes i et program, som man formentlig kun kører på udvalgte tidspunkter. Når der er allermest pres på systemet, som eksempelvis når der går løn ind på folks konto sidst på måneden, så kører man det jo ikke,« Poul-Henning Kamp.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>