Flymyndighed hasteindfører global sporing af rutefly

Den internationale organisation for civil luftfart (ICAO) har netop afholdt et møde med flere af industriens parter. De blev enige om at indføre flere teknologier til at spore rutefly, som flyver på lange strækninger over vand, hvor civile radarer ikke kan nå dem. Det skriver en række medier, herunder Danmarks Radio.

Læs også: Inmarsat tilbyder gratis global sporing af kommercielle fly i realtid

Allerede til september vil en arbejdsgruppe være klar med anbefalinger til industrien. De kommer formentlig til at indebære løsninger, der allerede findes i dag, som eksempelvis et system, der kan rapporte positionsdata til satellitter.

»Til september vil vi være klar med anbefalinger af et par teknoligier, der er anvendelige til global sporing, og implementeringen vil formentlig begynde allerede senere i år,« udtaler Nancy Graham, chef for ICAO’s navigationsafdeling.

Hun gør opmærksom på, at mange større rutefly allerede i dag har den nødvendige teknologi ombord, og at et globalt sporingssystem derfor vil være forholdsvist nemt og billigt at indføre.

Ét universelt system kommer dog ikke på tale, da det afhænger af flyets type og størrelse. Op til mødet havde den britiske satellitoperatør Inmarsat tilbudt flyselskaberne at bruge firmaets globale netværk til et globalt sporingssystem i noget nær realtid – helt uden beregning.

Med til mødet, som startede mandag og fandt sted ved ICAO’s hovedkvarter i Montreal, var den internationale lufttransport-sammenslutning (IATA), der repræsenterer over 240 flyselskaber verden over. Flere talspersoner fra ICAO udtaler efter det to dage lange møde, at parterne sjældent når så hurtigt til enighed.

Mødet var indkaldt på baggrund af bekymringer for flysikkerheden, der er opstået i kølvandet på forløbet omkring det forsvundne Malaysia Airlines MH370, som på anden måde eftersøges ud fra skrøbelige data fra pings sendt mellem flyet og en Inmarsat-satellit.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370 her!

Organisationerne kritiseres dog for ikke at handle på bekymringer omkring mulighederne for at slukke for et flys sporingssystemer, som har gjort eftersøgningen efter MH370 tæt på umulig.

Parterne fastholder dog, at det er nødvendigt for flysikkerheden, at personalet om bord til enhver tid har mulighed for at afbryde systemerne i tilfælde af eksempelvis en elektronikbrand.

Følg jagten på MH370 i din indbakke – Tilmed dig Ingeniøren nyhedsbrev

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>