Google anklaget for storsvindel med Adsense-reklamer – afviser alt

Har Google lukket konti i Adsense-programmet uden grund, kun for at kunne undlade at udbetale honorar til dem, som har vist Google-reklamerne på deres webside?

Det spørgsmål bliver lige nu debatteret heftigt, efter en alvorlig anklage om systematisk svindel blev rettet mod Google i en anonym skrivelse. Det skriver The Next Web. Skribenten bag anklagerne skulle være en tidligere medarbejder hos Google i Adsense-afdelingen, men det er heller ikke bekræftet og anklagerne skal derfor tages med et stort gran salt.

I det anonyme brev på Pastebin beskriver kilden i detaljer, hvordan cheferne for Adsense-programmet fra 2009 indførte en ny politik, hvor medarbejderne skulle fokusere på at tjene flere penge til Google ved at suspendere konti uden grund.

Adsense er et meget udbredt reklamekoncept, hvor en webside-ejer kan få betaling fra Google for at vise en boks med reklamer, som Google opdaterer. Afhængigt af trafikken på websiden får udgiveren, som de kaldes i Adsense-sammenhæng, betaling fra Google for ulejligheden. Men hvis en udgiver overtræder reglerne for Adsense, bliver pengene tilbageholdt.

Tricket var – ifølge de anonyme anklager – at medarbejderne skulle opfinde grunde til at lukke de konti, der stod til at få udbetalt store beløb, og gøre det lige før udbetalingsdagen. Dermed var reklamerne blevet vist, og Google kunne kræve betaling fra annoncørerne – men altså undgå at sende en del af kagen videre til udgiveren, som blev snydt for sin løn.

Den påståede svindel blev løbende udviklet, så Google ifølge anklagerne også pillede ved besøgsstatistikken i Google Analytics, så besøgstallene så lavere ud end de reelt var. Nogle af udgiverne blev dog placeret i en ’grøn gruppe’, som medarbejderne ikke skulle pille ved. Det var både firmaer og personer, som Google frygtede kunne give ballade og skabe opmærksomhed om svindlen, men også både nuværende og tidligere ansatte hos Google, lyder det i beskrivelsen af arbejdet hos Google Adsense.

Et andet problem, som bliver nævnt i anklagerne, er politikken om at lukke en konto, hvor der bliver klikket løs på reklamerne fra én IP-adresse. Det skal beskytte imod misbrug, så en udgiver ikke selv kan hæve sin løn med en masse kliks, men gør det også nemt for andre at få lukket en Adsense-konto ved at klikke mange gange på en reklame.

Google har sendt en skriftlig reaktion ud, hvor firmaet afviser anklagerne som ’ren fiktion’.

Ordningen med forskellige grupper af udgivere, herunder den urørlige grønne gruppe, og politikken om ’ekstrem kvalitetskontrol’, eksisterer ikke, skriver Google, uden at skrive mere specifikt, om de har eksisteret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>