Google udvikler eget server-bundkort med IBM-processor

Siden Googles spæde start i 1998, har man kunne sætte et stort Intel Inside-klistermærke på firmaet, som altid har brugt x86-processorer fra Intel i de mange enorme datacentre, fyldt med simple, hjemmebyggede servere.

Men nu er der opbrud, for Google har offentliggjort et hjemmedesignet bundkort, der er bygget op omkring en Power8-serverprocessor fra IBM. Det skriver Wired.

Udviklingen er sket hånd i hånd med IBM og den nye OpenPower-sammenslutning, hvor en stribe firmaer og kunder vil samarbejde om at udvikle ny hardware til serverrummet.

At Google har gjort sig den ulejlighed at portere software-stakken til en anden server-platform viser, at det er en seriøs satsning, der bliver lagt kræfter bag. Og selvom Google – der angiveligt er verdens femtestørste server-processor-kunde hos Intel – stadig vil have enorme mængder servere med Intel-chips, er Googles ønske om at have to heste at satse på dårligt nyt for Intel.

Chipgiganten er nemlig de senere år blevet udfordret kraftigt af udbredelsen af smartphones og tablets – som næsten uden undtagelse kører på de strømbesparende ARM-processorer. Til gengæld har Intel fået endnu bedre fat om server-markedet, men bliver nu også her ramt af konkurrence fra både ARM og IBM’s Power-platform.

Modsat Intels lukkede produkter er ARM og Power-processorerne et mere åbent miljø, som alle kan købe licens til og udvikle på. Dermed bliver muligheden for innovation spredt på mange hænder. Omvendt er Intels hidtil succesrige innovationsopskrift ved at løbe ind i problemer, lyder analysen.

Intel har skrumpet komponenterne i processorerne år for år, men rammer snart en fysisk grænse for, hvor få nanometer det er muligt at arbejde med. Og når salget af processorer til desktop-computere skranter, går det også ud over udviklingsbudgettet til server-processorer, som har brugt samme teknologi.

En fysisk manifestation af Intels problemer befinder sig i Arizona, USA, nemlig en nybygget fabrik til chipproduktion, som trods prisen på svimlende 27 milliarder kroner nu står tom og ubrugt hen.


Googles nye bundkort til servere, baseret på IBM’s Power8-processor. Foto: Google
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>