Han driver virksomhed i Ukraines kaos

Resultatet af søndagens præsidentvalg i Ukraine er længe ventet godt nyt for danske Søren Thomsen, grundlægger og administrerende direktør i den ukrainske it-virksomhed Interlogic.

Udsigten til, at det bliver den 48-årige rigmand Petro Porosjenko, der sætter sig i præsidentstolen, giver håb om konstruktiv dialog mellem Ukraine og Rusland efter måneders konfrontation og væbnet konflikt, vurderer danskeren, der siden 2004 har drevet virksomhed fra det uroplagede land.

Lad Jobfinder finde det næste job til dig. Opret en jobagent

»Det er hårdt hele tiden at skulle forholde sig til truslen om en russisk invasion. Med Porosjenko ved roret er risikoen forhåbentlig formindsket, men uroen stopper først helt, når Putin vælger, at den skal stoppe,« skønner Søren Thomsen.

Da han for 10 år siden valgte at slå sig ned i Ukraine, havde han med egne ord ’aldrig troet, at en russisk invasion var noget, man behøvede frygte’. Men med Ruslands indmarch på Krimhalvøen i februar er sikkerhedspolitiske overvejelser blevet en del af hverdagen for den danske iværksætter.


»Det er hårdt hele tiden at skulle forholde sig til truslen om en russisk invasion,« fortæller Søren Thomsen, grundlægger og administrerende direktør i den ukrainske it-virksomhed Interlogic. Søren Thomsen er fotograferet uden for virksomhedens kontor i den vestukrainske by Lviv, der ligger i et tidligere citadel fra 1870. Dengang hørte Lviv under Østrig-Ungarn. Under Anden Verdenskrig husede bygningen en krigsfangelejr kaldet Stalag 328. Der er stadig skudhuller i muren.

»I de seneste mange måneder har jeg tjekket nyheder på mobilen konstant for at holde mig opdateret. Vi har levet i konstant frygt for, at uroen skulle brede sig fra øst til vest. Putin har vist sig uforudsigelig, og det giver en meget ubehagelig usikkerhed,« siger Søren Thomsen, hvis virksomhed er beliggende i byen Lviv i det vestlige Ukraine, hvor han også selv bor med sin ukrainske hustru og deres barn.

Ingen tiltro til russiske banker

Selvom Interlogic med sin beliggenhed i Vestukraine ikke har oplevet de voldelige optrin fra første parket, har Ruslands invasion af Krim og de efterfølgende sanktioner fra Vesten haft konsekvenser for virksomheden.

Risikoen for, at sanktionerne også ville ramme de russiske bankers mulighed for at overføre og udbetale likvider, fik for nylig Søren Thomsen til at skifte virksomhedens russiske bank ud med en provestlig.

»Indtil nu har det ikke været et problem at have en russisk bank, men nu tør vi ikke længere,« fortæller Søren Thomsen.

En russisk invasion ville ifølge danskeren betyde, at en stor del af de ukrainske medarbejdere ville forlade landet – og dermed virksomheden. Den usikre situation, der begyndte med efterårets massedemonstrationer mod tidligere præsident Viktor Janukovitj, har præget stemningen blandt medarbejderne. Flere medarbejdere deltog i protesterne med støtte fra deres danske chef.

»Mange tog af sted i weekenderne, men havde de brug for mandagen, bad jeg dem ordne det med kunderne. Selv vores receptionist tog til Kiev for at lave mad til demonstranterne,« fortæller Søren Thomsen, der desuden valgte at aflyse julefrokosten og i stedet sende pengene til demonstranterne.

Kunderne har ifølge den danske iværksætter været mærkbart nervøse over udviklingen i landet, og der har været langt færre kundebesøg i Lviv. Alligevel har opbakningen fra kundernes side været tydelig, fortæller Søren Thomsen. Flere af kunderne, der blandt andet tæller danske TDC og legetøjsgiganten TopToy, har haft tilbudt de ukrainske medarbejdere mulighed for ophold uden for landet i tilfælde af opblusning af konflikten.

Statsbankerot kommer i anden række

Sideløbende med uroen er risikoen for et ukrainsk statsbankerot vokset måned for måned over det seneste år. Landets valuta er faldet markant, og recessionen er blevet stadig dybere. Men et forestående økonomisk sammenbrud er ikke top of mind hos ukrainerne, fortæller Søren Thomsen, der heller ikke selv har skænket det mange tanker.

»Det er pudsigt, men ingen taler økonomi. Truslen om krig fylder alt. Alt andet må vi løse hen ad vejen,« siger Søren Thomsen, der trods truslen fra øst og kriseøkonomi tror på en fremtid for Interlogic i Ukraine:

»Så længe vi har strøm, internet og programmører, så er vi kørende.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>