Historien om Europas overlevelseskamp – for 2.500 år siden





Vi skyldes de gamle grækere meget. Ikke mindst at de stoppede den persiske invasion i 490 før vor tid. Det er den spændende historie som Persian Fire fortæller.

COMPUTERWORLD LÆSER

Computerworld Læser er vores nedslag på spændende, underholdende eller lærerige bøger vi falder over.

Det er ikke nødvendigvis nyheder, bestsellers eller bøger med direkte relation til it – men bøger som har en relation til udviklingen af de videnskaber, den historie eller kultur, som er en del af den teknologiske og digitale hverdag, vi nu lever i.


Man kan ikke lade være med at blive imponeret over de gamle perseres evne til, på få generationer, at skabe en supermagt, der strakte sig fra vores dages Indien til Tyrkiets vestlige kyster.

Men det er de totalt umulige og bagstræberiske borgere i det helt nyfødte Athenske demokrati, man ultimativt hepper på, da de mægtige persere i 490 før vor tid beslutter sig for at indlemme de græske bystater i deres imperium.

Slagene mellem de bronzeklædte græske infanterister og det persiske kavaleri er måske 2.500 år gamle, men navnene har fulgt os op igennem historien: Marathon, Thermopylae (kendt fra filmen “300″) og Salamis. Og i Tom Hollands bog Persian Fire fremstår de levende og i den rette sammenhæng.

Sammenhængen er ellers ikke let, men Tom Holland får givet en god introduktion til det persiske riges opståen og interne dynamik – datidens ultimative supermagt. Og han tager os efterfølgende til de græske bystater som Athen og Sparta, der med få midler og megen tøven får standset den persiske ekspansion ind i Europa. Sparta ved hjælp af sin militaristiske struktur og Athen ved at gentænke den sociale orden for derigennem at øge sin hærs styrke og moral.

At grækerne og specielt de athenske borgere så i øvrigt bruger det meste af tiden og deres demokrati til at forråde hinanden, skændes internt og landsforvise lederne er en anden sag. Alle nutidige paralleller i Tom Hollands glimrende bog er sikkert helt utilsigtede.

Så er du nysgerrig på en af de mest skæbnesvangre perioder i Europas historie – og frisk på at få sat skik på de græske bystater i en læsevenlig og helt igennem veloplagt fortælling – er Tom Hollands Persion Fire bogen. Det er alment tilgængelig historieskrivning, når det er bedst.

Tom Holland: Persian Fire – The First World Empire and the Battle for the West, Anchor Books, 418 sider, August 2010. Anmeldelsen bringes i samarbejde med Bogblogger.dk.



Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>