Kabelkravlere gør Storebæltbroens kabler lufttætte

Kig bare på kabelkravlerne, men hold fokus på vejbanen, råder Storebælt A/S trafikanterne på Storebæltsbroen. For de opsigtsvækkende aktiviteter i kablerne har allerede afstedkommet et par mindre trafikuheld.

Fra fire kabelkravlere, arbejdsplatforme ophængt i østbroens hovedkabler, bevikler britiske specialister fra Spencer Group resten af året kablerne med vind- og vandtæt plastikmembran. Sammen med et affugtningsanlæg, som bliver installeret inde i brodrageren, skal det rustbeskytte hovedkablerne til en samlet pris af 70 millioner kroner.


De britiske specialister på kablet (Foto: Anders Dylov).

Affugtningsanlægget producerer tør luft, som bliver ledt op til hovedkablet via slanger langs de lodrette hængere mellem brodrager og hovedkabel.

Den affugtede luft, der bliver blæst gennem hovedkablerne, fjerner den fugt og vand, som er trængt ind i kablerne gennem utætheder eller opstået ved kondens. Luften strømmer gennem de hulrum mellem de runde tråde, som danner hovedkablet. I et tværsnit af kablet er der knap 21 procent hulrum mellem de 18.648 tråde.


Kablet bliver renset af, inden det skal bevikles (Foto. Anders Dylov).

Men for at sikre, at den affugtede luft kan strømme fra ind- til udblæsningsmufferne, skal hovedkablet gøres lufttæt. Det sikrer specialisterne ved at bevikle kablet med en armeret elastomer (Cableguard) og tætne omkring kabelklemmer.


Og så bliver kablet beviklet med armeret elastomer. (Foto: Anders Dylov).

Hvert hovedkabel er næsten tre kilometer langt, og afstanden mellem kabelklemmerne er 24 meter. Afstanden mellem ind- og udblæsningsmuffer er op til 300 meter.

Affugtningssystemet måler luftfugtighed, tryk, temperatur og flow ved muffer. På den måde kan man overvåge, om systemet fungerer korrekt.


En af arbejderne fra Spencer Group ombord på arbejdsplatformen. (Foto: Anders Dylov).

Hver arbejdsplatform er 33 meter lang, 4,5 meter høj, 3,5 meter bred og vejer 22 ton. Når kabelkravlerne skal på job i platformene, sker det fra en stige fra vejbanen og op på kablernes laveste punkt midt på broen. Iført sikkerhedsudstyr går de herfra op ad kablerne til arbejdsplatformene.


Kabelkravleren, den 33 meter lange arbejdsplatform, på brokablet. (Foto: Anders Dylov).

Mens arbejdet står på, er nødsporene omkring og under arbejdsstederne spærret af, så mandskabet har adgang til materialer fra arbejdsvogne i nødsporet. Arbejdet er efter planen gennemført ved udgangen af året.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>