Mars-robotten Curiosity tager boreprøve fra sandsten

En sten kaldet Windjana er det nyeste offer for det selvkørende Mars-laboratorium, Curiosity. Hammerboret for enden af Curiositys to meter lange robotarm har boret huller i stenen, og nu skal støvet fra dens indre analyseres.

Windjana er sandsynligvis dannet af sand, der engang blev aflejret på den gamle søbund, som den store robot kører rundt på. Det er første gang, Curiosity tager en prøve fra en sandsten.

To gange tidligere har den store Mars-robot taget boreprøver fra Mars-sten, men her har der været tale om muddersten bestående af meget finere partikler.

Læs også: Danske forskere konkluderer: Runde småsten på Mars er tegn på strømmende vandløb

Efter en testboring på to centimeter borede Curiosity et 6,5 centimeter dybt hul i sandstenen. Hullerne har en diameter på 1,6 centimeter.


De to huller øverst i billedet har Curiosity boret. Det øverste er det dybeste. (Foto:Nasa/JPL-Caltech)

Borestøvet fra Windjana er lidt mørkere og knap så rødt som borestøvet fra mudderstenene, skriver Nasa i en pressemeddelelse. I løbet af de kommende dage skal borestøvet analyseres i to af Curiositys mange instrumenter.

Se Ingeniørens fokus om Curiosity

Forskerne håber på at finde ud af, hvad der binder sandkornene sammen, så de får flere informationer om det vand, der engang flød på Mars.

Curiosity er stille og roligt på vej til foden af Mount Sharp, som ligger midt i det store krater, som robotten landede i. Den skal køre nogle kilometer endnu for at komme derhen, og det vil tage adskillige måneder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>