Se printpladen, der kan opløses i kogende vand

I kampen om at nedbringe mængden af elektronikskrot har tre britiske virksomheder med økonomisk hjælp fra den britiske regering udviklet en printplade, hvor 90 procent af materialet er genanvendeligt, skriver The Guardian.

Det høje procenttal står i skærende kontrast til den gængse genanvendelighed for printplader, der ofte er omkring to procent af det anvendte materiale. Printpladen udgøres af et basismateriale, der består af termoplast, som kan modstå fugt og varmeudviklingen ved almindelig brug.

Til at forbinde komponenterne med basismaterialet har virksomhederne udviklet en strømførende lim, der også er opløselig i vand, så de nemt kan tages af. Ved at dyppe pladen i vand tæt på kogepunktet kan komponenterne efterfølgende nemt skrabes af pladen og genanvendes i andre sammenhænge.

Gængse printplader er ofte fremstillet af glasfiberlignende materialer og bruger epoxylim til at forbinde komponenterne med pladen, hvilket gør dem svære at genanvende i større omfang.

Virksomhederne bag printpladen, der er døbt ReUSE (Reusable, Unzippable, Sustainable Electronics) indrømmer dog, at teknologien ikke er anvendelig inden for alle elektronikindustriens områder.

Materialerne er nemlig følsomme over for høj varme. Udstyr som professionelle servere og andet højtydende elektronik arbejder stadig ved for høje temperaturer. Enkelte kunder i bilindustrien har dog vist interesse for de genanvendelige printplader.

Mængden af elektronikskrot i verdens affaldsdepoter er et stigende problem. Elektronik er ofte fyldt med tungmetaller, der er energikrævende at udvinde, mens prisfaldet på avanceret elektronik sænker levetiden for mobiltelefoner og bærbare computere.

En forskergruppe på det australske universitet Griffith University anslår, at der hvert år produceres mellem 20 og 50 millioner ton elektronisk skrald på verdensplan, og tendensen er for opadgående.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>