Mareridt: Danmark betaler milliarder for neutronkanon – andre høster gevinsten

Danmark betaler ca. to milliarder kroner ud af i alt 15 milliarder kroner til byggeriet af verdens mest avancerede neutronstrålingsfacilitet, European Spallation Source (ESS), i Lund. Danske virksomheder har set frem til, at den store betaling ville give tilsvarende store muligheder for at levere dansk udstyr – men de risikerer nu at sidde tilbage med sorteper i kampen om leverancer i konkurrence med store lande som eksempelvis Spanien og Storbritannien, der betaler mindre end Danmark til anlægget.

Læs også: Ekstraregning på over en halv milliard til Danmark for neutronkanon


I en spallationsproces skrælles neutroner af atomkerner (3), som beskydes med protoner (1 og 2). Neutronerne kan efterfølgende rettes mod forskellige stationer (4), og som røntgenstråling bruges til studier af f.eks. nye materialer, nye molekyler og arkæologiske fund (5). Det sker ved at analysere spredningsmønsteret. Neutronstråling er til visse anvendelser at foretrække frem for røntgenstråling. Aarhus Universitet har bl.a. været med til at designe acceleratoren, der skal give protonerne høj energi, og Danfysik vil være en oplagt leverandør under normale forhold.

Det skyldes, at Danmark leverer langt hovedparten af pengene i kontanter. Kun et mindre bidrag på ca. 150 millioner kroner er aftalt leveret som in-kind-bidrag, dvs. dansk leveret udstyr.

De fleste andre lande, der støtter op om ESS, leverer mindst halvdelen af deres betaling som in-kind-bidrag. Danske virksomheder, som ønsker at levere til ESS, vil der derfor være ringere stillet end deres udenlandske konkurrenter.

Eksempelvis kan det nævnes, at Aarhus Universitet sammen med Danfysik og andre danske virksomheder har stået i spidsen for et projekt, der knytter sig til udviklingen af acceleratoren i ESS. Det er et system, som virksomheden Danfysik, der er leverandør til store fysikanlæg over hele verden, vil have nogle af de bedste forudsætninger for at kunne levere.

Danfysiks administrerende direktør, Frank Ebskamp, frygter nu, at leverancen i stedet går til et af de fire lande, der har lagt billet ind på at levere denne del som et in-kind-bidrag – uden at Danfysik får mulighed for at byde på opgaven.

»Det er ikke kun os, der får svært ved at levere til ESS, det samme gælder mange andre danske virksomheder,« siger Frank Ebskamp.

MF’er: Vi må få styr på fup og fakta

Allerede i april bragte Danfysik denne problematik op over for den ansvarlige minister, uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Det fremgår af Folketingets hjemmeside, at hun i et svar pr. e-mail 7. maj til Danfysik nøjes med at udtale en ‘forhåbning om, at danske virksomheder fortsat vil have mulighed for at deltage i konstruktionen af ESS’ og erklære, at hun har ‘opfattelsen, at den danske investering i ESS er rigtig god’.

Det noget nedslående og intetsigende svar fik bl.a. Dansk Metal til at kontakte Jens Henrik Thulesen Dahl, DF, som har fremlagt korrespondancen i Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg.

Her er der stor fokus på ESS, fordi der for nylig indløb en ekstraregning på 600 millioner kroner i forbindelse med budgetoverskridelser.

»Jeg vil have at vide, hvad der er fup og fakta i denne sag. Er der nogen kontraktlige forpligtelser, vi ikke kan ændre på? Er der nogen, der har sovet i timen, når det gælder størrelsen af danske in-kind-bidrag,« spørger Jens Henrik Thulesen Dahl over for Ingeniøren.

Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg har derfor stillet Sofie Carsten Nielsen en række spørgsmål, hvor man bl.a. ønsker en uddybning af svaret til Danfysik samt at høre mere om mulighederne for at konvertere danske betalinger til in-kind bidrag.

Udvalget ønsker at modtage svar senest 2. pinsedag (9. juni), således at svarene foreligger inden et planlagt åbent samråd om ESS, der afholdes 10. juni.

»Når svarene foreligger, må vi tage den derfra,« siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>