Miljørigtige megamotorer tænder ingeniørerne

Der er noget med ingeniører og store motorer. En goodwill, som MAN Diesel & Turbo samler op med sine nyudviklede skibsmotorer, som blandt andet er at finde i motorrummet på Maersks nye rekordstore Triple-E-skibe, som er mere energirigtige end tidligere containerskibe.

Under krisen har virksomheden fortsat sin investering i forskning og udvikling, og det er ifølge adm. direktør Thomas S. Knudsen en af årsagerne til, at motorgiganten i Teglholms­gade i København har taget et af årets mest markante hop på 22 pladser op ad imagelisten – fra plads nummer 40 til plads nummer 18.

»Vi er glade for, at der er nogen, der synes om os. Jeg synes også, vi har gjort en stor indsats,« siger han og fremhæver, at MAN Diesel det seneste år har ansat 50 ingeniører for at kunne følge med sin egen udvikling af en række nye produkter.

Satser på de studerende

Thomas S. Knudsen mener, at det gode image skyldes, at Ingeniøren og andre medier har bragt historier om MAN Diesels nyudviklinger, bl.a. til Maersks Triple-E-skibe.

For tiden er virksomheden ved at lægge sidste hånd på en helt ny motor, som MAN Diesel kalder G-motor. Den kan reducere brændstofforbruget på skibene med 4-7 procent – og det er meget, når halvdelen af verdens varetransport foregår ved hjælp af de danskdesignede motorer. Desuden har virksomheden også lanceret en ny gasmotor, som allerede har skaffet ‘motorarkitekterne’ 58 ordrer.

Men kendskabet til virksomheden kommer især fra de 1.500 studerende – herunder en stor del ingeniørstuderende – der det seneste år har lagt vejen forbi MAN Diesels museum, Dieselhouse, mener Thomas S. Knudsen.

For når de studerende har været på besøg, er de også blevet ledt igennem virksomhedens fabrik og forsøgscenter, hvor forskning og udvikling ligger.

»På den måde har vi fået øget deres kendskab til os og fortalt, at vi er verdensmestre i dieselmotorer, som kun få ellers ved herhjemme,« siger den adm. direktør og bliver bakket op af tallene i Ingeniørens analyse, der viser, at virksomheden på parameteret Kommunikation er gået fra en 71.-plads til en 38.-plads.

Hjulpet af omstændigheder

MAN Diesel har ikke haft en aktiv strategi om at blive mere synlige for hverken ingeniører eller andre. Men Thomas S. Knudsen mener, at den nye placering på profilanalysens liste hænger sammen med et bredere fokus på den samlede maritime branche, som har været mere udfarende det seneste år.

»Både brancheforeninger og DTU har været med til at kommunikere, at den maritime branche ikke er væk, bare fordi Lindø lukkede. Faktisk er den i vækst, og der er brug for mange ingeniører inden for området,« forklarer han og tilføjer, at branchen traditionelt nok har følt sig lidt overset – og nogle gange også har søgt anonymiteten.

»I forbindelse med B&W’s konkurs ville vi jo gerne ud af medierne selv. Det er 30 år siden, men vi har skullet igennem en lang udvikling, hvor vi er blevet mere og mere åbne.«

At MAN Diesel har rettet opmærksomheden mod de studerende, er en forklaring på succesen ifølge lektor i corporate branding på CBS Richard Jones.

»Det handler meget om at kende sin målgruppe, og når jeg taler med ingeniører om, hvad der tænder dem, så er det den måde, en maskine brummer på – eller ikke gør det,« siger han.

»Så at invitere de studerende ind i maskinrummet på virksomheden kan have en overraskende stor effekt på målgruppen,« siger eksperten, der samtidig mener, at det også hjælper på virksomhedens image at blive ‘co-brandet’ med en virksomhed som Maersk.

Nul arrogance

Generelt har ingeniørerne i den grad lagt mærke til MAN Diesel i løbet af det seneste år og belønnet virksomheden på alle parametre.

Men det første, Thomas S. Knudsen lægger mærke til ved analysen, er, at nul procent af ingeniørerne har klistret mærkatet ‘arrogant’ på virksomheden.

»Det er jeg meget, meget glad for. Med vores størrelse i markedet kunne vi nemt virke arrogante, og det ønsker vi under ingen omstændigheder. Af alle parametrene er det det, jeg er mest stolt af,« understreger han.

Målt på Karrieremuligheder ligger MAN Diesel på en samlet 19.-plads mod sidste års 56.-plads, ligesom Faglig udvikling er røget op på en 23.-plads mod en 50.-plads sidste år. Det skyldes primært indsatsen over for de ingeniørstuderende, mener Thomas S. Knudsen.

»Og jeg kan godt forstå det, for man kan næppe finde et sted, hvor man kan arbejde så bredspektret som maskiningeniør som her.«

På MAN Diesel er den gennemsnitlige anciennitet høj, og en række af parametrene afspejler, at det er lykkedes virksomheden at få fortalt om den virksomhedskultur, som Thomas S. Knudsen mener, at virksomheden kan være stolt af.

»Vi ønsker at have en stabil arbejdsplads, fordi vi er en videnintensiv virksomhed med en del specialviden. Så vi bruger mange kræfter på at uddanne unge mennesker i det produkt, vi har, og det er ikke bare noget, man kan læse om i en lærebog,« forklarer han.

Alt fra billard til badminton

MAN Diesel ligger desuden på en 17.-plads på parameteret Balance mellem familie- og arbejdsliv, hvilket er lidt for lavt set med Thomas S. Knudsens øjne.

»Vi behandler hinanden ordentligt og har et godt arbejdsmiljø, og så har vi en række steder, hvor vi går længere end normalt på omsorgsområdet,« siger han.

Jeg vil tro, at vi skal ansætte lidt flere ingeniører i det kommende år. Der vil fortsat være en vækst i verdenshandlen, så der skal bruges flere skibe.
Thomas S. Knudsen, adm. direktør, MAN Diesel & Turbo

Desuden bestyrer MAN Diesel Danmarks største firmaidrætsklub, som stammer tilbage fra B&W-tiden. Ud over et medarbejderhus med zumba, fitness, yoga og billard har virksomheden en imponerende mængde af sportsklubber. Thomas Knudsen remser op i flæng (og får hjælp af marketingchef Peter Dan Petersen for at huske dem alle): badmintonklub, roklub, skytteklub, kunstforening, håndbold, fodbold, adventureklub, cykelklub og fiskeklub!

»Det ligger i vores firmakultur, at vi har en stor fællesskabsfølelse, men jeg ved ikke, hvordan ingeniørerne har fundet ud af det! Måske er det en statistisk tilfældighed, for vi har hverken lavet om på vores politik eller kommunikeret mere om det,« siger han.

I samme boldgade ligger Løn og goder, som er det parameter, virksomheden ligger højest på. Et hop på hele 25 pladser har fået MAN Diesel op fra en 40.-plads til en 15.-plads, og det skyldes ifølge Thomas S. Knudsen, at MAN Diesel var nogle af de få, der regulerede lønnen opad under finanskrisen.

»Det er måske rygtedes igennem de statistikker, der er tilgængelige,« gætter han.

Helmer ikke

Overordnet set er Thomas S. Knudsen godt tilfreds med en 18.-plads, når virksomheden ikke er børsnoteret i Danmark, og MAN Diesel ‘til en vis grad er et ukendt firma’, som han siger.

»Men personligt har jeg den holdning, at vi ikke helmer, før vi ligger nummer et inden for alle områder!« smiler han.

Ifølge den adm. direktør skal topplaceringen nås gennem flere af de gode udviklingshistorier om eksempelvis de nye gasmotorer, der skal dække hele MAN Diesels motorprogram og kunne køre på både LNG, methanol, ethanol, LPG og DME.


MAN Diesel & Turbo kalder sig selv verdensmestre i dieselmotorer. Her er vi i maskinrummet på passagerfærgen ‘Volcán Del Teide’. Photo: MAN Diesel & Turbo

Desuden skal alle motorerne tilpasses nye krav til NOx-udledning, som er et område, hvor virksomheden er ved at være i hus og allerede har fået de første ordrer.

Han vil også gerne ligge højere end en 26.-plads på Ansvarlighed for omgivelser og miljø, fordi det koster mindre energi at sejle et par sko fra Asien til Danmark med skib, end det koster, at direktøren kører to kilometer fra sit hjem i Farum ned til bytorvet i bil for at købe de samme sko, som han forklarer.

Flere ansættelser på vej

Brandingekspert Richard Jones mener ikke, MAN Diesel skal regne med at ligge i toppen på netop dette punkt, så længe de producerer motorer. Til gengæld kan sportsaktiviteterne være en hjælp i forhold til næste års placering.

»Det scorer altid godt at have fitness og bordtennis osv.,« siger han.

Efter at have taget det første store skridt op ad listen tror Thomas S. Knudsen, at det næste bliver sværere.

»Jeg tror, vi skal gøre endnu mere i Danmark,« siger Thomas S. Knudsen og smider en god luns af sted, der virkelig kan få ingeniørerne til at belønne dieselmotorudvikleren:

»Jeg vil tro, at vi skal ansætte lidt flere ingeniører i det kommende år. Der vil fortsat være en vækst i verdenshandlen, så der skal bruges flere skibe. Så på lidt længere sigt forventer jeg, at vi bliver væsentligt flere.«

Læs magasinet Profil 2014

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>