Airbus vil udvikle el-fly til 90 passagerer

Det er ikke forbeholdt droner at suse næsten lydløst rundt i luften med batteridrevne elmotorer. Firmaet Airbus Group, der står bag verdens største passagerfly A380, har netop gennemført sin første bemandede flyvning med prototypen E-Fan.

Prototypen, der har plads til to personer, skal videreudvikles og på længere sigt sælges til flyskoler som træningsfly, da det eldrevne fly er billigt i drift. Der er også planlagt et E-Fan 4.0, som skal rumme fire passagerer, og slutmålet er udviklingen af et fuldt ud konkurrencedygtigt rutefly, der kan fragte 90 passagerer på kortere regionale ture.

E-Fan er bygget af kulfiber for at holde vægten nede på 500 kg og er udstyret med to propeller, der hver er indlejret i en cyllinder, som mindsker tab af fremdrift ved propelspidserne. Det er 6,7 meter langt, har et vingefang på 9,5 meter og designet er modelleret ud fra det franske letvægtsfly Columban Cri-Cri.


Sådan ser prototypen ud, men Airbus’ plan er et elektrisk rutefly, der kan fragte 90 passagerer på regionale ruter.

Batterierne sidder i vingerne tæt ved kroppen og er blandt flyets tungere bestanddele. 120 styk 250 volts lithium-ion polymer batterier driver flyets to motorer med en samlet effekt på 60 kW. Topfarten er 220 km/h og flyvetiden er mellem 45 minutter og en time.

Prototypen er designet og bygget i løbet af bare 18 måneder og består derfor af sammensatte færdige komponenter fra adskillige leverandører. Det var dog helt afgørende for ingeniørerne, at flyet blev udstyret med to propeller.

»Vi ville have dobbelt-motorer, fordi de store Airbus-fly har dobbelt-motorer. Det kunne gå med en enkeltmotor, men hvis du skal planlægge det store fly, er du nødt til at starte med en lille udgave, for at kunne viderudvikle teknologien,« siger chef for design og koncepter ved Airbus Bruno Saint-James til The Engineer.

På vej mod fire passagerer

Snart går udviklingen af et fire-passagers fly i gang og dernæst en endnu større udgave. Men den altoverskyggende udfordring for den ambitiøse drøm om et større passagerfly med 90 sæder, bliver den batteri-teknologiske udvikling.

»Vi skal gå fra 250 V og 100 A til mere end 1.000 V og tusindvis af ampere. De sidste 20 år har vi forbedret batteriers effektivitet med en faktor tre, så jeg forventer at se langt større fremskridt. På laboratorieniveau findes der allerede batterier, som er i stand til det, vi leder efter, men de er for små. Vi leder efter noget industrielt,« siger Airbus Groups teknologichef Jean Botti til The Engineer.

Se Airbus’ elektriske fly i luften for første gang:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>